Dobroslav Petričević izdao DVD sa najljepšim ljubavnim pjesmama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dobroslav Petričević, književnik iz Bosanskog Broda, nakon sedam izdanih knjiga, nedavno je izdao DVD kompilaciju najljepših ljubavnih pjesama. Ljubaznošću autora došli smo u posjed primjerka koji je urađen u tehničkoj obradi studija "DIV" iz Bosanskog Broda. Na ovom digitalnom nosaču nalazi se petnaest prekrasnih pjesama u recitaciji Duška Mazalice i uz muzičku obradu Miroslava Janjanina. Za vas smo danas odabrali pjesmu "Snovi", a više sadržaja iz djela književnika Petričevića možete vidjeti na njegovom sajtu, koji smo postavili kao direktan link na našoj stranici.

Sajt je naslovno definiran dvjema nepokolebljivim tvrdnjama Dobroslava Petričevića koji na naslovnici tvrdi:  "jedini opravdan razlog za naš život je ljubav" i "najveća korist svakog pojedinca je opšte dobro".

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Suvad i Filka Mašić PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/2011%20dec%2010%20Suvad%20i%20Filka2.jpgNovoizgrađenu kuću u zaseoku Matinjani pod krov su doveli Suvad i Filka Mašić. Ovaj objekat izgrađen je vlastitim sredstvima Suvada i Filke koji privremeno žive i rade u Holandiji.

Izgradnjom nove kuće Suvad i Filka, poput brojnih drugih Kolibaraca, stvaraju uvjete za definitivni povratak kući.

U Kolibama Gornjim u procesu obnove izgrađeno je ukupno 412 stambenih, poslovnih ili pomoćnih objekata od čega je 139 objekta izgrađeno uz djelomičnu pomoć donatora, dok su Kolibarci vlastitim sredstvima u zadnjih 13 godina izgradili 273 objekta u što su uložili oko 15.5 miliona maraka.

Prije rata u Kolibama Gornjim postojala su 403 domaćinstva sa ukupno 1050 čvrstih objekata. U njima je živjelo 1400 stanovnika. Proces obnove Koliba Gornjih jedan je od najuspješnijih u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući prije svega ljubavi Kolibaraca prema rodnoj grudi.

 

Kolibe Online info - dec 2011.

 

Rešo Mašić pokrio svoju kuću PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/2011%20dec%2010%20Reso%20Masic.jpgSvoju kuću u Srednjoj mahali u Kolibama Gornjim jučer i danas pokrivao je Rešo Mašić sa porodicom. Građevinski materijal u obnovi ove kuće donacija je Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice.

 

Rešo računa da bi obnova kuće mogla biti završena slijedeće godine.

 

Kolibe Online info - dec 10. 2011.

 

 

Anto Karačić - Anteša PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/2011%20dec%20anto%20karacic.jpgAnto Karačić - Anteša obnovio je svoju kuću u Kolibama, a ovih dana na svom imanju isprobao je i novi traktor kojim je izvršio zimsko oranje dijela svojih oranica.

Iako je zemlja nakon dugotrajne suše veoma teška za obradu, Anteša je kao stari majstor uspješno uradio planiranu obradu, dok je novi IMT uspješno položio zahtjevan ispit. 

 

Iako još uvijek veći dio vremena živi u susjednom Slavonskom Brodu, Anteša sve više boravi u Kolibama stvarajući uvjete za održivost života i u rodnim Kolibama.


Kolibe Online info - dec. 2011.

 

Bare: Mustafa Mašić Papa uskoro pod krovom PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Za koji dan još jedna kuća na Barama u Kolibama Gornjim biće pod krovom. Radi se o kući Mustafe Mašića Pape koji računa da bi narednog proljeća mogao useliti u svoju kuću. Mustafa je poslijeratne godine proveo kao izbjeglica u zeničkom naselju Tetovo boraveći povremeno u Kolibama, a od naredne godine konačno će se zauvijek vratiti kući.

Paket građevinskog materijala za obnovu kuće Papa je dobio od Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice.

U Kolibama danas boravi 386 povratnika što je minimalno povećanje u odnosu na broj stalnih stanovnika prošle godine.

 

Kolibe Online info - 10. dec. 2011.

 

 

 

Hrvatska potpisala Ugovor o pristupanju EU PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

potpisPredsjednik Hrvatske Ivo Josipović i aktuelna premijerka Jadranka Kosor potpisali su danas Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji u Briselu.

 

Historijski potpis u ime Republike Hrvatske na Pristupni ugovor stavili su predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica.
Na početku svečanosti kratke govore održali su predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy i poljski premijer Donald Tusk, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu i koji su zajedno domaćini same svečanosti, zatim predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, Parlamenta Jerzy Buzek i Josipović i Kosor.
Potpisana su dva dokumenta - Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usaglašeno tokom pregovora.
Samo potpisivanje započelo je u 10,25 i trajalo je tačno dvadeset minuta, a šefovi država i vlada na putu do stola za kojim se potpisivao ugovor zastali bi prije kod hrvatskog predsjednika i premijerke te im i srdačno čestitali na historijskom  postignuću.

Ispred dvorane u kojoj se potpisuje Ugovor stavljen je natpis na hrvatskom jeziku "Dobrodošla, Hrvatska".
Završetkom svečanog potpisivanja ugovora na koji su potpise stavili čelnici 27 zemalja Evropske unije te hrvatski predsjednik i premijerka Hrvatska je promijenila status iz zemlje kandidata za članstvo za EU u pristupajuću zemlju.
Nakon svečanog potpisivanja uslijedilo je zajedničko fotografiranje šefova država i vlada EU-a, čelnika evropskih institucija i hrvatskog predsjednika i premijerke.
Ugovorom je predviđeno da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. jula 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice obave proces ratifikacije.
9. 12. 2011.

 

 

Nakon 19 godina danas ponovo otvorena pošta u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

23. 11. 2011./ Danas je u Kolibama Gornjim bilo svečano. Naime, na radost mještana Koliba Gornjih i okolnih sela, nakon 19 godina otvorena je pošta u Kolibama Gornjim. Kako je izjavila Snježana Martić, izvršni direktor za poštanski saobraćaj, otvaranje pošte u Kolibama nastavak je napora koje Pošte Srpske ulažu kako bi što optimalnije servisirale potrebe svojih klijenata, a ovoj pošti gravitira oko hiljadu domaćinstava sa blizu dvije hiljade stanovnika. Sačuvan je srećom nekadašnji žig pošte u Kolibama, pa će ova pošta od danas imati svoj nekadašnji poštanski broj, (74454) a poštanske usluge se mogu već od danas koristiti na šalteru ove pošte uz ovjeravanje starim poštanskim žigom iz Koliba.

Pošta u Kolibama Gornjim pokrivaće 80 kvadratnih kilometara prostora uključujući sela Kolibe Donje, Unku, Zborište, Novo Selo, Koraće, Grk, Kruščik i Baricu Donju i Gornju.


Prostor u koji je smještena pošta uredili su vlastitim radom mještani Koliba Gornjih, a materijal potreban za ove radove financirala je opština Bosanski Brod.

 

Svoje zadovoljstvo nije krio ni načelnik opštine Brod Milovan Čerek, koji je istakako da vrijedni i dobro organizirani Kolibarci dosta poslova odrađuju sami, a takve napore opština i on sam prati i maksimalno podržava. Milovan Čerek je presjekao svečanu vrpcu i tako pustio u rad 47. po redu poštu na području koje pokriva regionalna pošta iz Doboja.

Predsjednik Savjeta MZ Kolibe Gornje, Admir Mašić izjavio je da je otvaranje pošte u Kolibama značajno za stanovnike, ali i da pokazuje kako Pošte Srpske ne prave diskriminaciju prema bilo kojoj etničkoj skupini u Republici Srpskoj. Ukazao je i na pomoć opštinske administracije u ovom i mnogim drugim projektima, kao i pomoć oba entitetska ministarstva za raseljena i izbjegla lica u renoviranju Doma kulture, sale za sastanke i internet kluba. 
Svečanosti u Kolibama Gornjim uz mještane i navedene goste prisustvovali su i Mirjana Danilović izvršni direktor Pošta Srpske za financijske usluge, predsjednik i potpredsjednik Skupštine Brod Ismet Đuherić i Ranko Riđić, zamjenik načelnika Nenad Šukurma, kao i predsjednik susjedne MZ Kolibe Donje Pavo Dujak.

Posebno priznanje i zahvalnost za napore koji su doveli do današnje svečanosti treba odati svakako predsjedniku SMZ Kolibe Gornje Admiru Mašiću i mladim entuzijastima iz Koliba koji su danonoćnim radom doprinijeli da sve planirano bude u roku završeno i predano na korištenje stanovnicima.
Nakon zvaničnog dijela u prostoru pošte priređena je prigodna zakuska.

Opširan izvještaj donosimo u slijedećem video zapisu.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Karić: Planirano da se do 2014. na koridoru 5-C uradi dvostruko više nego što je urađeno dosad PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Autoput 5cOd 2011. do 2014. godine planirana je izgradnja 56 kilometara autoceste plus 10 kilometara autoputa na Sarajevskoj zaobilaznici, što je, praktično, dvostruko više u odnosu na sve do sada urađeno na koridoru 5-C.

Od 2011. do 2014. godine planirana je izgradnja 56 kilometara autoceste plus 10 kilometara autoputa na Sarajevskoj zaobilaznici, što je, praktično, dvostruko više u odnosu na sve do sada urađeno na koridoru 5-C.
Planirani novac za izgradnju ovih dionica je oko 500 miliona eura, što je tri puta veća investicija nego u svim dosadašnjim radovima.
Predviđeni novac za eksproprijaciju, koju će finansirati preduzeće Autoceste, deset do 15 puta je veći nego što je uloženo dosad za te namjene.
To je izjavio direktor Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH d.o.o Mostar Ensad Karić na  današnjoj pres-konferenciji u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu.
Prethodno je prezentirao novinarima dosadašnje, trenutne i buduće aktivnosti preduzeća vezane za koridor i brze ceste te za ostale planirane projekte čija se realizacija očekuje od 2011. do 2014. godine.

 

Brođani - gdje su, šta rade? Josip Joca Jovanović PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/buba.jpgBrođani su danas rasuti bukvalno po cijelom svijetu. Više od polovine nekadašnjih stanovnika naše opštine živi i radi danas u zemljama Evrope, Amerike, Afrike, Azije i Australije.

S vremena na vrijeme dobijemo zanimljive informacije o našim ljudima i njihovim kreacijama pa ih rado podijelimo sa posjetiocima najstarijeg i najposjećenijeg zavičajnog bosanskobrodskog sajta Kolibe Online.

Danas smo u prilici pokazati sjajan primjerak VW Bube iz 1976. godine, a ova nenadmašna ljepotica djelo je ruku našeg Brođanina Josipa Joce Jovanovića koji živi i radi u Beogradu.

Joca koristi svaku priliku da boravi u zavičaju gdje ima brojne prijatelje i sjajne uspomene.

Buba sa slike se prodaje pa zaljubljenike upućujemo da obavezno posjete Jocin Facebook profil, gdje će naći zaista prekrasnu kolekciju fotografija sa raznih internacionalni festivala - bubijada, a u kontaktu sa Jocom dobit će infose koje trebaju.

 

 

 

 

 

 

OBAVJEŠTENJE PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

 

Prodaja poslovnih prostora u izgradnji u objektu „Gradska pijaca“ Brod

 

 

Podaci o prodavcu i predmet prodaje:
 

 

BOSANSKI BROD: JAVNA RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA OPŠTINE ZA 2012. GODINU PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dana 15.11.2011.godine u sali sa sastanke opštine Brod održana je javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2012.godinu, kojoj su prisustvovali direktori Javnih ustanova i preduzeća opštine Brod. U ovoj godini planiran je  budžet od 10.535.000 KM, čiji  je nacrt usvojila  Skupština opštine Brod na tridesetoj redovnoj sjednici 08.11 2011.godine.

Uvodnu riječ dao je načelnik opštine Milovan Čerek koji  je naglasio potrebu da se u vrijeme prisutne ekonomske krize,  prilikom planiranja  budžeta, te prema trošenju sredstava,  mora  vršiti  ušteda.

„Zahvaljujući dosadašnjem dobrom punjenju budžeta i dobre naplativosti potraživanja , mi nismo osjetili ekonomsku  krizu za razliku od većine opština u Republici Srpskoj. Opština Brod servisira sve svoje obaveze na vrijeme, a sa druge strane imamo jasno izražene probleme sa naslijeđenim dugovanjima. Da bi smo nastavili sa pozitivnim trendovima moramo voditi računa o sredstvima u budžetu, te sve troškove i svesti na minimum, a pokušati naći načine za ostvarivanje i vlastitih prihoda“, rekao je ovom prilikom načelnik opštine.

Svi  prisutni imali su mogućnost da obrazlože svoje potebe i konkretne probleme sa kojima se susreću kada su u pitanju finansijska sredstva kao i da  stave svoje sugestije i prijedloge na Nacrt budžeta za 2012.godinu.

Zvanična prezentacija opštine Brod
Sva prava zadržana

 

BOSANSKI BROD: RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA ZA 2012.GODINU PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dana 15.11.2011.godine održana je  rasprava o Nacrtu budžeta za 2012.godinu, kojoj su prisustvovali predstavnici Savjeta Mjesnih zajednica opštine Brod.  Tokom rasprave o kreiranju budžeta učešće su uzeli svi prisutni predstavnici Savjeta MZ, te  pokušali  izdvojiti prioritetna pitanja za sve MZ pojedinačno. 

Ističući činjenicu da je ravnomjerno raspoređivanje osnovni princip kada je u pitanju raspodjela budžetskih sredstava po Mjesnim zajednicama, Načelnik opštine Milovan Čerek je rekao „Zajedničkim snagama moramo uraditi što više na obezbjeđivanju što boljih uslova za život građana i to nam svima mora biti osnovni cilj“ te dodao da se moraju identifikovati najprije stvarne potrebe  a ostalo će se realizovati u zavisnosti od raspoloživih sredstava.

Predstavnici Savjeta MZ iznijeli su planirane aktivnosti u sljedećoj godini prema interesima građana, sa posebnim osvrtom na do sad urađeno. Na kraju rasprave zaključeno je da će se u rješavanju potrebe svake Mjesne zajednice rješavati prioriteti koje odredi Savjet Mjesne zajednice, te da će se u svakoj Mjesnoj zajednici provesti Javne rasprave  na kome mogu prisustvovati svi zainteresovani građani. Termini Javnih rasprava o Nacrtu budžeta za 2012.godinu po Mjesnim zajednicama opštine Brod biće objavljeni na službenoj stranici opštine Brod.

Zvanična prezentacija opštine Brod
Sva prava zadržana

 

 

Enes Suljkanović najviše vremena posvetio povratničkoj populaciji PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović u proteklih godinu dana svog mandata najviše vremena je posvetio povratničkoj populaciji i svakodnevnim problemima stanovništva - navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.
U saoopštenju se navodi da je Suljkanović prvi visoki političar iz Republike Srpske koji je posjetio srpske povratnike u Federaciji BiH.
Suljkanović je, dodaje se, svojim autoritetom uspio da obezbijedi sredstva ili opremu velikom broju mjesnih zajednica radi stvaranja uslova za održivi povratak ili zapošljavanje lokalnog stanovništva, a pokrenuo je i inicijativu da povratnici iz Federacije BiH u Republiku Srpsku ne izgube pravo na zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje koje su imali u Federaciji.
"Taj proces je za sada završen u Sarajevskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, a privodi se kraju i u Unsko-Sanskom kantonu. Do sada su pravo na to imali samo šest mjeseci nakon povratka, a sa novim zakonskim odredbama pravo na to će imati do konačne provođenja Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u saopštenju.
Suljkanović je pomogao i da se demobilisanim borcima Armije BiH koji su se vratili na teritoriju Republike Srpske olakšaju uslovi za prijavljivanje na konkurse za podsticaje u Vladi FBiH.
Suljkanović je, navodi se u saopštenju, posredstvom Lokalne akcione grupe Doboj uspio da obezbijedi 850.000 eura granta za izgradnju sanitarne regionalne deponije Doboj.
U saopštenju se navodi da su predsjednik RS i oba potpredsjednika obećali Muharemu Insaniću da će pomoći izvođenje prve opere Republike Srpske "Safikada", koja bi trebala da bude premijerno izvedena u drugoj polovini decembra.
"Učenici OŠ `Blagaj Japra` u Blagaju, opština Bosanski Novi, po prvi put u svojoj istoriji imaju grijanje i tople učionice, stanovnici MZ Kamenica dobili su zasade malina, a za mjesec dana dobijaju i sušaru za voće, stanovnici MZ Tarevci dobijaju sušaru za voće, stanovnici MZ Grapska dobili su fabriku obuće", navodi se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da su druge vidove pomoći dobili Udruženje boraca NOR-a Doboj, Srpsko sokolsko društvo "Sveti Sava" Boljanić, Udruženje građana povratnika "Agrorazvoj" Gojčin...
Ove godine, Suljkanović vlastitim sredstvima finansira školovanje 11 učenika osnovnih i srednjih škola iz porodica sa lošim imovinskim stanjem.

 

 

Kolibe Gornje: Uređen Dom kulture, otvoren internet klub i opremljena sala za sastanke PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibarski omladinci vrijedno su radili zadnjih mjeseci, a rezultati njihovog rada vidljivi su ovih dana nakon finalizacije zamišljenih planova. U dogovoru i suradnji sa predsjednikom Savjeta MZ Kolibe Gornje, Admirom Mašićem, i uz financijsku podršku opštinske administracije, pristupili su vizualnom uređenju sale Doma kulture (na sl.), a popravili su i oštećeni zastarjeli sistem unutrašnje rasvjete. Tako sada ova sala izgleda svježije, a i rasvjeta odlično funkcionira.

 

Istovremeno su tehnički uredili i internet klub, opremljen sa pet umreženih računarskih jedinica, donacijom UNHCR od prije nekoliko godina, sa konekcijom koja ima stabilnu brzinu od 1 mbps. U skoro vrijeme planirano je i povećanje brzine pristupa internetu. Zahvaljujući pozitivnom aranžmanu, koji je uključio postavljanje Zoninog antenskog sistema na krov Doma kulture, korištenje interneta je besplatno. Ovo je bez sumnje izuzetan doprinos daljnjem informatičkom obrazovanju mladih, ali i starijih Kolibaraca. Na ovim značajnim projektima poseban doprinos dao je danonoćnim radom predsjednik omladine Semir Krdžalić i njegova vrijedna ekipa.

 

Zahvaljujući dobroj komunikaciji sa Federalnim ministarstvom za raseljena lica i izbjeglice i naporima predsjednika SMZ Kolibe Gornje Admira Mašića, stolovima i stolicama opremljena je i sala za sastanke, kao i omladinska sala, a u istom projektu renovirani su i neki dijelovi Doma kulture. Tako cjelokupan kolibarski Dom kulture, zajedno sa prije urađenim radovima, sada ima zaista jedan dobar i koristan multifunkcionalni karakter.

 

Kako nas je obavijestio predsjednik SMZ u planu je i još jedan izuzetno značajan projekat čija realizacija je već u naprednoj fazi, a o čemu ćemo uskoro izvijestiti.

 

Tako se realizacijom opisanih projekata nastavljaju desetogodišnji napori Kolibaraca na stvaranju boljih uvjeta za djelovanje u javnim društvenim prostorijama Doma kulture. U zadnjih deset godina Kolibarci su, najčešće vlastitim rukama i znojem, potpuno porušeni Dom kulture doveli pod krov, a zatim u upotrebljivo stanje u kojem osim navedenih prostorija egzistiraju još prije obnovljeni i uređeni Mjesni ured, Ambulanta porodične medicine i ugostiteljski prostor kafe slastičarne. Zadnji napori kolibarske omladine i predsjednika Savjeta MZ sjajni su nastavak dobre tradicije pozitivnog odnosa prema obnovi Koliba Gornjih u zadnjih trinaest godina trajanja ovog mukotrpnog, ali i radosnog procesa.

Kolibe Online / ž.s. / 10. 11. 2011.

 

 

Jesen u zavičaju PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Jesen u Kolibama donijela je bogatstvo boja u krajoliku. Kako to vidi Kolibe Online kamera uz muziku našeg Željka Zovka pogledajte u nekoliko minuta.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Mjesno groblje u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Mjesno groblje u Kolibama iz rata je izašlo sa znatnim oštećenjima, a obzirom da duži poslijeratni period nije moglo biti održavano, bilo je tužno zaraslo u korov. Ta se slika zadnjih godina mijenja pa ovo mjesto vječnog počivališta, nama dragih osoba, danas izgleda onako kako bi i trebalo biti. Mještani Koliba na čelu sa župnikom don Ilijom Martinovićem vrijedno su radili kako bi Mjesno groblje dobilo dostojanstven izgled. Kako ovo mjesto posljednjeg smiraja danas izgleda zabilježili smo u okviru naše zavičajne kronike. (05. 11. 2011.)

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

<< Početak < « 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » > Kraj >>

Stranica 42 od 53
Kolibe Online, Powered by Joomla! FTP Hosting by SiteGround