Brođani - gdje su, šta rade? Josip Joca Jovanović PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/buba.jpgBrođani su danas rasuti bukvalno po cijelom svijetu. Više od polovine nekadašnjih stanovnika naše opštine živi i radi danas u zemljama Evrope, Amerike, Afrike, Azije i Australije.

S vremena na vrijeme dobijemo zanimljive informacije o našim ljudima i njihovim kreacijama pa ih rado podijelimo sa posjetiocima najstarijeg i najposjećenijeg zavičajnog bosanskobrodskog sajta Kolibe Online.

Danas smo u prilici pokazati sjajan primjerak VW Bube iz 1976. godine, a ova nenadmašna ljepotica djelo je ruku našeg Brođanina Josipa Joce Jovanovića koji živi i radi u Beogradu.

Joca koristi svaku priliku da boravi u zavičaju gdje ima brojne prijatelje i sjajne uspomene.

Buba sa slike se prodaje pa zaljubljenike upućujemo da obavezno posjete Jocin Facebook profil, gdje će naći zaista prekrasnu kolekciju fotografija sa raznih internacionalni festivala - bubijada, a u kontaktu sa Jocom dobit će infose koje trebaju.

 

 

 

 

 

 

OBAVJEŠTENJE PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

 

Prodaja poslovnih prostora u izgradnji u objektu „Gradska pijaca“ Brod

 

 

Podaci o prodavcu i predmet prodaje:
 

 

BOSANSKI BROD: JAVNA RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA OPŠTINE ZA 2012. GODINU PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dana 15.11.2011.godine u sali sa sastanke opštine Brod održana je javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2012.godinu, kojoj su prisustvovali direktori Javnih ustanova i preduzeća opštine Brod. U ovoj godini planiran je  budžet od 10.535.000 KM, čiji  je nacrt usvojila  Skupština opštine Brod na tridesetoj redovnoj sjednici 08.11 2011.godine.

Uvodnu riječ dao je načelnik opštine Milovan Čerek koji  je naglasio potrebu da se u vrijeme prisutne ekonomske krize,  prilikom planiranja  budžeta, te prema trošenju sredstava,  mora  vršiti  ušteda.

„Zahvaljujući dosadašnjem dobrom punjenju budžeta i dobre naplativosti potraživanja , mi nismo osjetili ekonomsku  krizu za razliku od većine opština u Republici Srpskoj. Opština Brod servisira sve svoje obaveze na vrijeme, a sa druge strane imamo jasno izražene probleme sa naslijeđenim dugovanjima. Da bi smo nastavili sa pozitivnim trendovima moramo voditi računa o sredstvima u budžetu, te sve troškove i svesti na minimum, a pokušati naći načine za ostvarivanje i vlastitih prihoda“, rekao je ovom prilikom načelnik opštine.

Svi  prisutni imali su mogućnost da obrazlože svoje potebe i konkretne probleme sa kojima se susreću kada su u pitanju finansijska sredstva kao i da  stave svoje sugestije i prijedloge na Nacrt budžeta za 2012.godinu.

Zvanična prezentacija opštine Brod
Sva prava zadržana

 

BOSANSKI BROD: RASPRAVA O NACRTU BUDŽETA ZA 2012.GODINU PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dana 15.11.2011.godine održana je  rasprava o Nacrtu budžeta za 2012.godinu, kojoj su prisustvovali predstavnici Savjeta Mjesnih zajednica opštine Brod.  Tokom rasprave o kreiranju budžeta učešće su uzeli svi prisutni predstavnici Savjeta MZ, te  pokušali  izdvojiti prioritetna pitanja za sve MZ pojedinačno. 

Ističući činjenicu da je ravnomjerno raspoređivanje osnovni princip kada je u pitanju raspodjela budžetskih sredstava po Mjesnim zajednicama, Načelnik opštine Milovan Čerek je rekao „Zajedničkim snagama moramo uraditi što više na obezbjeđivanju što boljih uslova za život građana i to nam svima mora biti osnovni cilj“ te dodao da se moraju identifikovati najprije stvarne potrebe  a ostalo će se realizovati u zavisnosti od raspoloživih sredstava.

Predstavnici Savjeta MZ iznijeli su planirane aktivnosti u sljedećoj godini prema interesima građana, sa posebnim osvrtom na do sad urađeno. Na kraju rasprave zaključeno je da će se u rješavanju potrebe svake Mjesne zajednice rješavati prioriteti koje odredi Savjet Mjesne zajednice, te da će se u svakoj Mjesnoj zajednici provesti Javne rasprave  na kome mogu prisustvovati svi zainteresovani građani. Termini Javnih rasprava o Nacrtu budžeta za 2012.godinu po Mjesnim zajednicama opštine Brod biće objavljeni na službenoj stranici opštine Brod.

Zvanična prezentacija opštine Brod
Sva prava zadržana

 

 

Enes Suljkanović najviše vremena posvetio povratničkoj populaciji PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović u proteklih godinu dana svog mandata najviše vremena je posvetio povratničkoj populaciji i svakodnevnim problemima stanovništva - navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.
U saoopštenju se navodi da je Suljkanović prvi visoki političar iz Republike Srpske koji je posjetio srpske povratnike u Federaciji BiH.
Suljkanović je, dodaje se, svojim autoritetom uspio da obezbijedi sredstva ili opremu velikom broju mjesnih zajednica radi stvaranja uslova za održivi povratak ili zapošljavanje lokalnog stanovništva, a pokrenuo je i inicijativu da povratnici iz Federacije BiH u Republiku Srpsku ne izgube pravo na zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje koje su imali u Federaciji.
"Taj proces je za sada završen u Sarajevskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, a privodi se kraju i u Unsko-Sanskom kantonu. Do sada su pravo na to imali samo šest mjeseci nakon povratka, a sa novim zakonskim odredbama pravo na to će imati do konačne provođenja Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u saopštenju.
Suljkanović je pomogao i da se demobilisanim borcima Armije BiH koji su se vratili na teritoriju Republike Srpske olakšaju uslovi za prijavljivanje na konkurse za podsticaje u Vladi FBiH.
Suljkanović je, navodi se u saopštenju, posredstvom Lokalne akcione grupe Doboj uspio da obezbijedi 850.000 eura granta za izgradnju sanitarne regionalne deponije Doboj.
U saopštenju se navodi da su predsjednik RS i oba potpredsjednika obećali Muharemu Insaniću da će pomoći izvođenje prve opere Republike Srpske "Safikada", koja bi trebala da bude premijerno izvedena u drugoj polovini decembra.
"Učenici OŠ `Blagaj Japra` u Blagaju, opština Bosanski Novi, po prvi put u svojoj istoriji imaju grijanje i tople učionice, stanovnici MZ Kamenica dobili su zasade malina, a za mjesec dana dobijaju i sušaru za voće, stanovnici MZ Tarevci dobijaju sušaru za voće, stanovnici MZ Grapska dobili su fabriku obuće", navodi se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da su druge vidove pomoći dobili Udruženje boraca NOR-a Doboj, Srpsko sokolsko društvo "Sveti Sava" Boljanić, Udruženje građana povratnika "Agrorazvoj" Gojčin...
Ove godine, Suljkanović vlastitim sredstvima finansira školovanje 11 učenika osnovnih i srednjih škola iz porodica sa lošim imovinskim stanjem.

 

 

Kolibe Gornje: Uređen Dom kulture, otvoren internet klub i opremljena sala za sastanke PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibarski omladinci vrijedno su radili zadnjih mjeseci, a rezultati njihovog rada vidljivi su ovih dana nakon finalizacije zamišljenih planova. U dogovoru i suradnji sa predsjednikom Savjeta MZ Kolibe Gornje, Admirom Mašićem, i uz financijsku podršku opštinske administracije, pristupili su vizualnom uređenju sale Doma kulture (na sl.), a popravili su i oštećeni zastarjeli sistem unutrašnje rasvjete. Tako sada ova sala izgleda svježije, a i rasvjeta odlično funkcionira.

 

Istovremeno su tehnički uredili i internet klub, opremljen sa pet umreženih računarskih jedinica, donacijom UNHCR od prije nekoliko godina, sa konekcijom koja ima stabilnu brzinu od 1 mbps. U skoro vrijeme planirano je i povećanje brzine pristupa internetu. Zahvaljujući pozitivnom aranžmanu, koji je uključio postavljanje Zoninog antenskog sistema na krov Doma kulture, korištenje interneta je besplatno. Ovo je bez sumnje izuzetan doprinos daljnjem informatičkom obrazovanju mladih, ali i starijih Kolibaraca. Na ovim značajnim projektima poseban doprinos dao je danonoćnim radom predsjednik omladine Semir Krdžalić i njegova vrijedna ekipa.

 

Zahvaljujući dobroj komunikaciji sa Federalnim ministarstvom za raseljena lica i izbjeglice i naporima predsjednika SMZ Kolibe Gornje Admira Mašića, stolovima i stolicama opremljena je i sala za sastanke, kao i omladinska sala, a u istom projektu renovirani su i neki dijelovi Doma kulture. Tako cjelokupan kolibarski Dom kulture, zajedno sa prije urađenim radovima, sada ima zaista jedan dobar i koristan multifunkcionalni karakter.

 

Kako nas je obavijestio predsjednik SMZ u planu je i još jedan izuzetno značajan projekat čija realizacija je već u naprednoj fazi, a o čemu ćemo uskoro izvijestiti.

 

Tako se realizacijom opisanih projekata nastavljaju desetogodišnji napori Kolibaraca na stvaranju boljih uvjeta za djelovanje u javnim društvenim prostorijama Doma kulture. U zadnjih deset godina Kolibarci su, najčešće vlastitim rukama i znojem, potpuno porušeni Dom kulture doveli pod krov, a zatim u upotrebljivo stanje u kojem osim navedenih prostorija egzistiraju još prije obnovljeni i uređeni Mjesni ured, Ambulanta porodične medicine i ugostiteljski prostor kafe slastičarne. Zadnji napori kolibarske omladine i predsjednika Savjeta MZ sjajni su nastavak dobre tradicije pozitivnog odnosa prema obnovi Koliba Gornjih u zadnjih trinaest godina trajanja ovog mukotrpnog, ali i radosnog procesa.

Kolibe Online / ž.s. / 10. 11. 2011.

 

 

Jesen u zavičaju PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Jesen u Kolibama donijela je bogatstvo boja u krajoliku. Kako to vidi Kolibe Online kamera uz muziku našeg Željka Zovka pogledajte u nekoliko minuta.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Mjesno groblje u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Mjesno groblje u Kolibama iz rata je izašlo sa znatnim oštećenjima, a obzirom da duži poslijeratni period nije moglo biti održavano, bilo je tužno zaraslo u korov. Ta se slika zadnjih godina mijenja pa ovo mjesto vječnog počivališta, nama dragih osoba, danas izgleda onako kako bi i trebalo biti. Mještani Koliba na čelu sa župnikom don Ilijom Martinovićem vrijedno su radili kako bi Mjesno groblje dobilo dostojanstven izgled. Kako ovo mjesto posljednjeg smiraja danas izgleda zabilježili smo u okviru naše zavičajne kronike. (05. 11. 2011.)

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Bosanski Brod 2011 - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

 

 

Saradnjom švedskih i bh. firmi otvoriti nova radna mjesta PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Predstavnici desetak švedskih kompanija i veliki broj predstavnika bh. firmi i institucija vlasti okupio se danas u Sarajevu na "Danu švedske trgovine u BiH".

Sarajevo 25. 10. 2011./ Kako je novinarima izjavio švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg, ovaj događaj predstavlja pokušaj švedske ambasade, Švedskog trgovinskog vijeća i Privredne komore Švedske i Norveške da omoguće stvaranje mreže, odnosno susreta predstavnika poslovnog svijeta i razmjenu informacija kako bi se istražile mogućnosti za buduće poslovanje.


Švedske kompanije koje su prisutne na konferenciji, njih desetak, u mnogim slučajevima predstavljaju ljudi porijeklom iz BiH. Cilj njihove posjete je da se susretnu s predsatvnicima bh. poslovne zajednice i istraže mogućnosti za zajedničko poslovanje.


Naime, naveo je ambasador Hedberg, najavljeno je učešće predstavnika oko 90 bh. kompanija i  predstavnika vlasti na svim nivoima.
"Cilj današnjeg skupa je da nađemo sponu za zajedničko poslovanje švedskih i bh. kompanija. Znamo da u obje zemlje postoji jako obučen kadar, a u središtu pažnje kompanija koje su prisutne danas bit će drvna i metalska industrija, energetika i okoliš", kazao je ambasador Hedberg.
Istaknuo je da se nada da će u ovim teškim vremenima, današnji skup omogućiti povećanje saradnje između kompanija što će omogućiti stvaranje novih radnih mjesta.

 

 

Kolibarci u gradnju i ove godine investirali više od miliona maraka PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Nakon analize podataka o nastavku procesa obnove u Kolibama Gornjim ove godine i razgovora sa investitorima, vlasnicima objekata sumirali smo rezultate ovogodišnjeg nastavka izgradnje raznih stambenih i pomoćnih objekata, kao i potrebne privatne prateće infrastrukture.

Iako se zbog ekonomske recesije očekivao manji graditeljski zamah, on je ove godine ipak bio osjetno veći nego u prethodnoj godini. Graditeljski zahvati izvođeni su na više od stotinu privatnih objekata, i svi su izvođeni privatnim sredstvima Kolibaraca.

Nažalost ni jedna kuća ove godine u Kolibama nije obnovljena putema donacija.

Ukupno su Kolibarci investirali oko milion i dvjesto hiljada maraka, a osim što je sagrađeno nekoliko novih stambenih i pomoćnih objekata, najviše se investiralo u nastavak gradnje kuća, zatim uređenje enterijera stambenih jedinica, uređenje okućnica, ograda, dvorišta i posebno u radove izolacije i fasadiranja objekata.

 

Značajno je u svoju kuću ove godine investirao Belmir Mujčin - Beli koji je završio kompletnu termoizolaciju, finalnu fasadu, vanjsku terasu i enterijer. (na sl.)

 

 

Suša ostavila tragove PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dugotrajna suša koja je od sredine jula trajala više od dva mjeseca bez kapi kiše ostavila je tragove na vodotokovima na području Koliba. Tako bilježimo da je staro korito Čađavice na južnoj strani Zelinkuše potpuno presušilo (na sl.) što se nije dogodilo zadnjih trideset godina. Dno ovog dubokog rukavca nekadašnje rijeke ispucalo je i slaba kiša koja povremeno pada zadnjih dana, ne uspijeva zatvoriti velike pukotine. Stradao je u potpunosti bogati riblji i ostali vodeni svijet.

Jednako tako presušilo je i Martinovo jezero, a Šodornjača je svedena tek na desetinu nekadašnje vodene površine.

Zbog suše bilježimo da ove godine na području Koliba nije zabilježeno prisustvo komaraca, koji jednostavno nisu imali životni prostor za razvoj novih legala, ali je ekstremno narastao broj stršljenova i osa kojima ovakva klima odgovara za razvoj.

Suša i enormne ljetne i jesenske vrućine uzrokovale su desetine poljskih i šumskih požara na području Koliba, ali i cijele brodske općine.

Sve ovo pokazuje da se klima očevidno mijenja i da je potrebno računati sa sličnim klimatskim raspoloženjem prirode i u narednim godinama, a to znači da će se Kolibarci morati prilagođavati novim klimatskim uvjetima, posebno na području poljoprivrede. Obzirom da je na našem području bunarska voda na pet do osam metara dubine, kopanje novih bunara i aktiviranje starih bit će u budućnosti svakako pojačano. 

Kolibe Online / 24. 10. 2011.

 

 

Bosanski Brod: U Amfiteatru održana promocija spota "Kraljica snova" grupe "Punjena ptica" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

19. 10. 2011./ Sinoć je u amfiteatru Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" u Bosanskom Brodu održana promocija video spota "Kraljica snova" bosanskobrodske grupe "Punjena ptica". Spot je urađen u produkciji Studija Graficon, vlasnika Gorana Vukomanovića. Događaj su uveličali kolege i prijatelji "Punjene ptice"; TS Evergreen, Sing Sing i Snježana Božur, a program je vodio Danijel Marčetić. Promociju je inicirala i moderirala Sabina Ahmetović Soldan, a kompletnu tehničku podršku osigurao je Goran Vukomanović. Nakon promocije gosti i učesnici družili su se uz zakusku u holu Srednjoškolskog centra, a druženje je nastavljeno do kasnih sati u restoranu Antik.

Dio atmosfere prije, za vrijeme i poslije promocije zabilježila je naša kamera.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Kolibe danas - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kako Kolibe Gornje izgledaju sredinom oktobra 2011. pogledajte u foto-video instalaciji nastaloj u zavičajnoj video radionici Kolibe Online.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Otvorenje lova PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibe 3. 10. 2011. / Jučer je počela sezona lova. Lovci su lovili do podne, a pjevali, svirali i uživali do mraka. Kako je sve izgledalo pogledajte u zapisu iz naše zavičajne video radionice.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Vjenčali se Sanela i Bernard PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibe 02. 10. 2011. / Jučer su se u Bosanskom Brodu vjenčali Bernard Garić iz Dervente i Sanela Havić iz Koliba. Mladenci kao i njihovi roditelji žive i rade u Njemačkoj, a nisu propustili da u Kolibama prirede svečanost povodom ovog radosnog događaja. Djelić atmosfere iz Koliba zabilježila je i naša kamera.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

<< Početak < « 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » > Kraj >>

Stranica 42 od 52
Kolibe Online, Powered by Joomla! FTP Hosting by SiteGround