Dah ljubavi objavio "Zauvijek" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Ansambl "Dah ljubavi" koji je u teškim danima obnove Koliba nesebično priskočio u pomoć odradivši dva humanitarna koncerta u Domu kulture, ovih dana objavio je u Sarajevu novi singl "Zauvijek".

U vrijeme boravka u Kolibama ova ekipa ostavila je neizbrisiv ljudski i umjetnički utisak na Kolibarce, a sjajni vokal Latif Močević je uspješno upravo kod nas naučio voziti bicikl. Danas je ovaj ansambl obogaćen novim članovima, a zadnjih godina su uspješno nastupali širom Evrope, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

Najčvršću vezu sa Kolibama ostvario je član ansambla Admir Kustura koji je postao i naš kolibarski zet, na što smo posebno ponosni.

Nakon prvog slušanja pjesma je odlična, a nakon drugog izuzetna. Toplo preporučujemo.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Početak ljeta - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kalendarsko ljeto traje već nekoliko dana u Kolibama, a obilježeno je veoma visokim tepmeraturama (preko 30c) i dolaskom naših građana iz svijeta. Počela su i tradicionalna okupljanja kod Doma uz svirku i pjesmu, što će obilježiti narednih pedeset dana večernja zbivanja u Kolibama. Naime, iz dana u dan, bez prekida, Kolibarci, mladi i stari, domaći i dijasporci će se sastajati u Centru kod Doma i Spomenika, a izmijenit će se ovdje i svi kolibarski svirači i pjevači. Uz pet gala-zabavnih manifestacija na Sportskom centru Duganja ljeto će i ove godine u Kolibama biti veselo i zabavno.

Tako Kolibarci liječe dušu, zabavljaju se, čuvaju identitet i svoju kulturu, a istovremeno se veoma uspješno distanciraju od političkih kretena koji bez imalo talenta i dobronamjernosti "vode" današnju državu Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno se ovdje opuštaju uz sevdalinku od svakodnevnih životnih briga.

Kolibarci su i u dobrim i u lošim vremenima kadri stvari preokrenuti u svoju korist. Zbog vedre atmosfere, izuzetnih Džemilovih ćevapa, sjajnog sladoleda i kolača, ovdje skoro svake večeri dolaze i prijatelji iz Sijekovca, Bosanskog i Slavonskog Broda i okolnih naselja.

A, tek je počelo Ljeto u Kolibama ...

Dim lights Embed Embed this video on your site

 


 

Panorama Koliba - Zavičajna geografija III - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U trećem dijelu zavičajne geografije mogu se upoznati kolibarski sokaci snimljeni sa visine od 26 metara, koliko je visoka druga šerefa na minaretu kolibarske džamije. Ovaj video nastao je zahvaljujući sponzorstvu Alise i Mime, Senke i Viktora. Pozivam i druge korisnike koji konzumiraju proizvode iz Zavičajne video radionice Kolibe Online da se pridruže pokrivanju troškova koji nastaju u pripremi i izradi ove vrste video proizvoda.

Iako su troškovi izrade minimizarani, oni prosječno po jednom videosu iznose tridesetak maraka. Dosada je za godinu i po dana na KolibeOnline kanalu postavljeno 176 zavičajnih videosa, pa jednostavna računica govori da i ti minimalni troškovi prelaze pet hiljada maraka. Naši dobri sponzori uspijevaju za sada pokriti blizu trećine ove investicije u zavičaj, na čemu se iskreno zahvaljujemo. 

Ukoliko ste redovan korisnik naših proizvoda iz Zavičajne video radionice, i našeg info servisa Kolibe Online, slobodno se upišite u naše sponzore i olakšajte nam rad.

Koristite za sponzoriranje PayPal i e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Kod Ive i Ane u Kolibama - intermeco PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Ivo i Ana Dujmić ovog vikenda imali su drage goste. Djelić atmosfere iz, ovog dana, najveselije avlije u Kolibama zabilježila je u dvominutnom intermecu kamera Kolibe Online.

Kolibe Online / 17. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Odmračenje nakon potpunog pomračenja mjeseca PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Večeras su stanovnici Koliba mogli posmatrati potpuno pomračenje (i "odmračenje" :) mjeseca.

Potpuno pomračenje je bilo vidljivo iz naših krajeva. Mjesec je počeo ulaziti u Zemljinu sjenu oko 20 sati i 22 minute, a nekoliko minuta kasnije Mjesec se pojavio na istočnom horizontu. Oko 21 sat i 2 minute, čitav se Mjesec nalazio u Zemljinoj sjeni i tu je ostao do oko 23 sata i 2 minute.

Mjesec je bio najtamniji oko 22 sata i 14 minuta. Za vrijeme potpunog pomračenja, Mjesec je crvenkast/narančast, a dotična pojava se događa radi rasipanja i loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi (Zemljina atmosfera djeluje kao prizma) gdje crveni dio spektra sunčevog svjetla nastavlja i dalje obasjavati Mjesec u vrijeme potpunog pomračenja

Oko ponoći, Mjesec je potpuno izašao iz sjene, nakon čega još oko sat vremena izlazi iz teško primjetljive polusjene. Nešto prije jedan sat poslije pola noći, na nebu je svojim punim sjajem ponovno zablistao puni Mjesec.

Inače sve ovo dogodilo se tačno iznad Luga, Bakuline šume i Zelinkuše.

Snimili smo za vas kako se ova nebeska fascinacija odvijala. Nakon ubrzanja od 2.000 % sve je vidljivo u minut i pol.

Kolibe Online / 15. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Određeni termini ovogodišnjih "Susreta" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U okviru ovogodišnjih "Susreta Brođana" kulturno-zabavne i sportske manifestacije održat će se u Kolibama Gornjim, Novom Selu, Sijekovcu i Bosanskom Brodu. Planirano je da, kao i prošle godine, "Susreti" zahvate cijeli mjesec juli i uključe što veći broj učesnika.

Najbogatiji sadržajima mjesec juli bit će u Kolibama. Kako nas je obavijestio predsjednik MZ Kolibe Gornje Admir Mašić, na zajedničkom sastanku sa predstavnicima SD Sloga i Lovačke sekcije dogovoreni su termini održavanja pojedinih manifestacija.

 

Tako će u nedjelju 3. 7. na Sportskom centru Duganja biti održana "Lovačka zabava", a 7. 7. zabavno-sportsku manifestaciju upriličit će Sportsko društvo Sloga.

U nedjelju 17. 7., također na Duganji, održat će se "Susreti Brođana i Kolibaraca 2011" , a nekoliko dana kasnije će biti organizirana "Noć sevdalinke", o čijem terminu ćemo naknadno izvijestiti.

Sve manifestacije održat će se na otvorenom, na SC Duganja, a u slučaju lošeg vremena, premjestit će se u Dom kulture. Živa muzika, piće i još ponešto bit će popratni dekor svih manifestacija.

 

Prisjetimo se kako je prošle godine bilo na "Lovačkoj zabavi".

Kolibe Online / 14. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

 

Zapis iz vremena - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Junski motivi iz zavičaja nastali zadnjih nekoliko dana u Kolibama Gornjim.

Kolibe Online /Zavičajna video radionica/14. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Fascinantna cvijetna instalacija na Barama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Šta sve vrijedne ruke i kolibarska kreativnost mogu uraditi od životnog ambijenta najbolje ilustrira primjer fascinantno uređene avlije i okućnice kod Nesime i Sulje Havića na Barama. Veliki broj različitih, strpljivo odgojenih botaničkih  primjeraka, harmoniziran sa kamenom i drvetom, stvara simfoniju boja i mirisa.

Kroz tri minute cvijetne video instalacije vodi vas naša kamera.

Kolibe Online / 11. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Bolnica u Slavonskom Brodu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Opća bolnica "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu mjesto je za koje su brojni Kolibarci čvrsto vezani, posebno u prijeratnom i ratnom periodu. Ovdje su se rodili valjda (skoro) svi Kolibarci koji danas imaju negdje između 20 i 40 godina, ali i neki malo stariji i mlađi.

Bolnica i "Đuro Đaković" dvije su destinacije koje su duboko urezane u prošlost stanovništva Koliba. Nažalost danas je u "Đuri" tek nekoliko Kolibaraca, a broj kolibarske djece koja se rađaju u ovoj bolnici drastično je opao, pa je tek nekoliko njih rođeno u ovoj bolnici u zadnjih desetak godina.

Kako bolnica danas izgleda, za one koji dugo nisu kročili kroz portal ove legendarne bolnice, zabilježila je kamera Kolibe Online sajta.

11. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Intermeco PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Ako nekome želite na simpatičan način prenijeti jednostavnu poruku, da mu je naprimjer završena ograda na terasi, onda to sa malo truda možete uraditi običnom kamerom i uz malo znanja oko montaže video zapisa. Uz ovaj kratki intermeco ide i zahvalnost Senadu i Hazimi za vjernost Kolibe Online sajtu, kao i za uredno i redovito sponzoriranje rada na održavanju ovog info servisa.

Sve u svemu  ograda je perfektno postavljena od strane najboljeg kolibarskog majstora Nurdina Havića, a dijasporci koji imaju slične poslove neka ga slobodno nazovu na 00387 53 991 035. Dobro njima, njemu isto tako, a za brzu vizuelnu kontrolu urađenog pobrinut će se Kolibe Online.

8. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Bosanski Brod: Oružane snage BiH i ove godine popravljaju puteve na opštini PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Nakon dosadašnjih dobrih iskustava i ranije pozitivne suradnje opština Bosanski Brod i Oružane snage BiH zajedničkim su snagama otpočeli sanaciju i popravke lokalnih makadamskih i nekategorisanih puteva na našoj opštini.

Mehanizacija OS BiH bit će uključena dvadeset i pet radnih dana na radovima, a materijalne troškove financirat će Opština Brod, što je u skladu sa Sporazumom o međusobnim obavezama na sanaciji puteva.

Odluku o angažiranju mehanizacije i resursa vojne inžinjerije donio je Ministar obrane BiH na zahtjev Opštine Brod, a projekat sanacije i popravke puteva zahvata cijelo opštinsko područje.

Kolibe Online / 4. 6. 2011.

 

Tvrđava Brod PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Tvrđava Brod barokna je pogranična tvrđava na rijeci Savi, a ujedno i spomenik nulte kategorije i znamenitost Slavonskog Broda koja čini njegovu jezgru.

U Brodu, jednom od važnih strateških i prometnih mjesta koje je kontroliralo najvažniji prijelaz na Savi prema Bosni i povezivalo glavne trgovačke putove, između 1715.-1780. godine izgrađena je velika Carska i kraljevska slavonska pogranična tvrđava Brod.

Svojim dimenzijama, ovaj je barokni fortifikacijski sklop najveća građevina svoje vrste u Hrvatskoj a među većima u Europi.

Kamera Zavičajne video radionice Kolibe Online zabilježila je kako danas izgleda ova turistička atrakcija u neposrednoj blizini Koliba.

Kolibe Online / 4. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Turističko eko-etno naselje Kraljevsko selo Kotromanićevo PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Na 20 kilometara od Doboja prema Derventi, 45 Km od granice sa Hrvatskom, na oko 1 ha imanja organizacije Rotor, smješteno je turističko etno naselje "Kraljevsko selo Kotromanićevo".

Izgrađeno je na obali rijeke Veličanke, bogatoj ribom i školjkama što svjedoči o njenoj čistoći, uklopljeno u ambijent netaknute prirode, što na glavnoj saobraćajnici od Hrvatske predstavlja pravi ambijent za tranzitni odmor, održavanje seminara, uživanje u starinskom kraljevskom ambijentu i staroj arhitekturi bosanskih kraljeva.

Kamera Kolibe Online zabilježila je nekoliko lijepih detalja.

Kolibe Online / 3. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Hasan Salčinović 1921 - 2011 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Na Gradskom mezarju u Bosanskom Brodu jučer 1. 6. ukopan je Hasan Salčinović iz Bosanskog Broda koji je u 90. godini života preminuo u Slavonskom Brodu 30. maja.

Dženazu je u prisustvu familije, prijatelja i komšija predvodio bosanskobrodski imam Sedin ef Oruč.

Video dokument sa posljednjeg ispraćaja.

Kolibe Online / 2. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Zavičajna geografija II - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kako bi se naši korisnici lakše snalazili u pregledu zavičajnih motiva, ljudi i lokacija, i ovaj put smo potpisali mjesta i osobe.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Gradi se Gradska tržnica u Bosanskom Brodu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Na prostoru gradskog naselja Mahala u Bosanskom Brodu gradi se respektabilan multifunkcionalni objekat Gradske tržnice. Ovaj prijeko potreban objekat donijet će višestruku korist građanima Bosanskog Broda, a izabrana lokacija gradnje osigurat će lakši i sigurniji pristup većini građana. Mali privrednici i poljoprivrednici dobit će konačno funkcionalan prostor za plasiranje svojih proizvoda, roba i usluga.

Gradnjom Gradske tržnice na ovoj lokaciji rasteretit će se često zagušena raskrsnica na samom graničnom prijelazu, a za stanovnike Mahale i Brodskog Polja od posebne je važnosti spajanje ulica 9. maj i 26. oktobar, te saniranje rupe i nekadašnje gradske deponije smeća. Na ovaj način Bosanski Brod pravi istinski razvojni iskorak. Proizvođači povrća, voća i mliječnih proizvoda iz okolnih mjesta imat će konačno adekvatan prodajni prostor, za razliku od dosadašnjeg pijačnog prostora koji se nalazi polusakriven, valjda na najnepovoljnijem mjestu u gradu.

Gradnja Gradske tržnice u Mahali donijet će i sasvim nove, povećane vrijednosti nekretnina na području ovog naselja kao i susjednih Skela. Većina građana raduje se dovršetku gradnje Gradske tržnice, ali ima i oponenata koji imaju svoje kontra rezone. Ipak, nema nikakve sumnje da su izgradnjom suvremene Gradske tržnice Bosanski Brod i svi stanovnici opštine na dobitku, dok će urbanistički gledano ovim projektom i nizom drugih koji su u toku, brodska varošica prerasti neminovno u moderan evropski gradić.

 

Intermecom vas vodimo kroz objekat Gradske tržnice u izgradnji.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

<< Početak < « 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » > Kraj >>

Stranica 42 od 59
Kolibe Online, Powered by Joomla! FTP Hosting by SiteGround