Sjećanje - Nurija Mašić Bjeli: Kako je nastalo igralište Duganja u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Zanimljivo svjedočenje izvadili smo iz arhive Zavičajne video radionice Kolibe Online. Generacije Kolibaraca odrastale su uz igralište Duganja, a kako je ovo slavno igralište nastalo govori izvorni sudionik tog događaja Nurija Mašić Bjeli.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Pčelarstvo: Zlatna medalja i diploma za Mirsada Havića PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Havic Mirsad Kolibe Online fotoProizvodnja vrhunskog prirodnog meda zahtijeva puno znanja, odgovornosti i ljubavi prema pčelarstvu. Sve ove komponente sabrane su u radu Mirsada Havića, kolibarskog pčelara iz Slavonskog Broda.

Iako se proizvodnjom meda bavi relativno kratko vrijeme Mirsad je na internacionalnom festivalu meda u Vukovaru postao dobitnik zlatne medalje i diplome za med od suncokreta.

Zaposlen u Hrvatskoj kao deminer, sa poprilično malo slobodnog vremena, Mirsad Havić uspio je svoj pčelinjak na Jelasu maksimalno unaprijediti. To ne bi bilo moguće bez solidarne suradnje sa kolegama i prijateljima pčelarima koji na jelaškoj poljani imaju više stotina košnica. Zanimljivost je svakako da su pčelari sa ove poljane mahom iz Bosne, pa ih to još više povezuje.

Mirsad Havić i Esad Žepčan imaju nekoliko desetina košnica, a njihov med je zaista najbolje moguće kvalitete. Zahvaljujući udruženom transportu košnica na najmedonosnija polja Slavonije, pčele imaju priliku proizvesti med u najzdravijem prirodnom okruženju.

Medalja zlatnog sjaja sa međunarodnog predstavljanja i ocjenjivanja meda, svakako to najzornije dokazuje.

Haviću iskreno čestitamo i želimo mu još mnogo zlatnih medalja i diploma.

 

Kolibe Online info

 

Zavičajni motivi kamerom Kolibe Online PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Nakon 29 godina: Derbi Bare - Žepčani PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dim lights Embed Embed this video on your site

Derbi - susret dva tima iz istog mjesta ili susret dva najbolja tima u ligi, uvijek je imao svoj značaj. Moze se propustit neke druga utakmica ali derbi... Mančester se trese kada igraju dva rivala Junajted i Siti, a kroz Beograd ne možes proći kad se sastaju Zvezda i Partizan. U Sarajevu se navijači spremaju od jutra kako bi gledali Želju i Sarajevo i tako po cijeloj Evropi.
Kako su i Kolibe sastavni dio Evrope i kako su vidjele sta znaci derbi za jedno mjesto, onda je organiziran susret dvije mahale izmedju kojih vlada sportski rivalitet jos od davnina: Bare - Žepčani.

Svi mi Kolibarci možda ponekad zaboravimo neku utakmicu Sloge ili nekog drugog tima, ali susret između ove dvije mahale skoro da svako pamti. Kolibe su iznjedrile mnoge nogometaše koji su igrali širom svijeta, ali većina njih bi dala mnogo toga da su bili sudionici kolibarskog derbija.

Nazalost ružno vrijeme iza nas je ovu tradiciju prekinulo, ali nekoliko Kolibaraca koji potiču iz ovih mahala izrazilo je želju za ponovnim odigravanjem derbija. Kako su godine učinile svoje neki od njih su oćelavili, neki pustili stomake ispred sebe,neki imaju zdravstvenih problema ali ih to ne sprečava da daju svoj doprinos derbiju. S tim u vezi upucujemo poziv svim našim dragim Kolibarcima koji potiču iz ove dvije mahale da daju svoj doprinos u derbiju, a ostali da se kao gledaoci pridruže zajedničkom slavlju i navijanju po svojoj volji.


Datum trebamo odrediti sami, jer najbolje znamo kada nam odgovara. Samo neka bude dan, jer reflektori na Duganji jos nisu proradili. Kroz javljanje i komentare predložite termin odigravanja utakmice kako bi se na vrijeme moglo organizovati. Predlažemo da to bude juli mjesec. Očekujemo vaše komentare i prijedloge koje ćemo pratiti i iz njih izvući zaključke o terminu.
Nakon utakmice organizirat ćemo zabavu na Duganji.


Jasmin Hodžić / Senad Žepčan 19. 1. 2012.

 

 

Zavičajna video radionica u 2011 posjećena 250.880 puta PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibe OnlineZavičajna video radionica Kolibe Online na našem YouTube kanalu zabilježila je u protekloj godini više od 250 hiljada pregleda. Toliko puta su naši korisnici pokazali interes za video dokumentima kojima prezentiramo i afirmiramo nač zavičaj, njegove ljude, ljepote i događaje.

Uspjeh je bio moguć zahvaljujući našem marljivom radu i našim sponzorima koji su u 2011. godini uspjeli pokriti sve osnovne troškove naše video radionice.

Da bi se ovaj trend uspješno nastavio i ove godine pozivamo vas da se mašite za džep i sponzorirate naš portal i našu Zavičajnu video radionicu.

U januaru su to već učinili Mukades Mašić (50USD) i Mirsad i Envera Katadžić (50EUR). Njihov prilog uredno je zaprimljen putem PayPala ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript )

U ovoj godini uživat ćete u novim projektima iz naše video radionice, zato nam pomozite da ih ostvarimo.

Senad Žepčan / Kolibe Online / 17. 1. 2012.

 

 

National Geographic: BiH među naj-destinacijama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

BiHČuveni National Geographic stavio je Bosnu i Hercegovinu među najbolje avanturističke destinacije u 2012. godini - i to kao prvu na listi.

Tu se pozivaju na Lonely Planet, najveći svjetski turistički vodič, koji je 2009. godine predvidio kako će Bosna i Hercegovina, "istočnoevropska zemlja najpoznatija po ratu 90-ih godina i Olimpijskim igrama 1984", imati svijetlu budućnost što se tiče turizma. Kako su tada pisali, BiH je imala sve predispozicije da postane istočnoevropski avanturistički centar i to tokom cijele godine.

Od tada, skijaši, planinari i rafteri neprekidno dolaze u BiH, a uskoro će se isto desiti i sa brdskim biciklistima. Antički brdski putevi koji su stoljećima povezivali planinske gradove sada čine savršen jednotračni sistem za bicikliste sa terenskim gumama.
Britanska agencija Exodus počela je da organizira jednosedmična putovanja za brdske bicikliste koja počinju u Sarajevu, "koje spaja austro-ugarsku i otomansku kulturu sa današnjim avanturama". U okviru putovanja izdvajaju Lukomir kao najviše selo u zemlji te istraživanje regije oko masiva Prenj, "poznatog kao hercegovački Himalaji". "Država je uglavnom kopnena, ali Exodusova ruta uključuje nekoliko jezera, a kulminira penjanjem na vodopad sa vrištećim biciklističkim spustom od 4,200 stopa", piše National Geographic. Za ovakvo putovanje od osam dana Exodus traži 1,530 dolara.

Nakon BiH, na top-listi avanturističkih destinacija za 2012. našli su se ronjenje na Ningaloo obali u Australiji, surfanje u Todos Santosu u Meksiku, penjanje na Mustagatu u Kini, istraživanje majanske kulture u Belizeu, vožnja kajaka u Narragansett zalivu na Rhode Islandu, pješačenje Newfoundlandom u Kanadi te spust kanuom niz rijeku Susquehanna u Pennsylvaniji.

 

Sloga - stara uspomena iz 70. i neke PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Sloga Kolibe 1970 i neke

Još jednu sjajnu uspomenu na nekadašnje nogometne zvijezde sa Duganje u Kolibama, ekipu Sloge, dobili smo posredstvom Izeta Mujčina iz Švedske. On je do slike došao svojim dobrim prijateljskim vezama.

Fotografija je nastala po svemu sudeći 1970 i neke, lokacija je južna strana igrališta na Duganji. Sudeći prema različitim dresovima i drugoj opremi na igračima, Sloga je u to vrijeme bila dosta siromašan klub. Prema figurama i licima mladih kolibarskih igrača sa slike, oni su bili zdravi k'o čelik.

Boca vina koju drži kapiten Teufik Mehičić, vjerojatno je nagrada sa upravo završenog turnira na Duganji. Tada je to moglo značiti treće mjesto, obzirom da je pečeno jagnje bilo rezervirano za prvo mjesto, a gajba pive za drugo.

Iako nismo sigurni u prepoznavanju igrača sa slike, sa velikom vjerojatnošću se čini da su na slici još Fadil Malinović, (Zahid,Zijo...) Ago Mašić Didin, Bego Karić, Zijad Havić, Vinko Knežević, Šaćir Kobiljar, Mehmed Mošo Havić...

Pomozite nam da prepoznamo sve drage osobe sa ove slike i odredimo tačnije detalje.

Kolibe Online ... 4.1.2012.

 

Fadil i Fajko PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Fadil i FajkoU vrijeme praznika brojni Kolibarci pristigli su u rodni kraj. Nakon novogodišnje noći, koju je najveći broj Kolibaraca proveo u porodično-slavljeničkoj atmosferi, prvi dan nove godine iskorišten je, zahvaljujući lijepom vremenu, za šetnju kolibarskim mahalama.

Tako je naša kamera uhvatila u relaksiranoj šetnji i bratskom razgovoru, braću Fadila i Fajku Žepčana.

Fadil je zadnjih godina puno investirao u gradnju kuće i okućnice, pa ove godine želi uživati u onome što je sa suprugom Šaćirom uradio u proteklom periodu. Inače je ovaj strojarski inžinjer iz Koliba, u Evropi veoma cijenjen stručnjak u preciznim reparaturama i montaži specijalnih ventila na nuklearnim i termoelektranama. Njegovi poslovi vode ga u skoro sve zemlje Evrope i Azije, a kada je slobodan onda najradije boravi u svom zavičaju.

Fajko je takođe obnovio svoju kuću, zasadio voćnjak i najljepše se osjeća u Kolibama. Iako je radnim mjestom još uvijek vezan za Sarajevo, boravci u Kolibama su sve češći i uskoro će se pretvoriti u ugodnu trajnost.

Naši građani koji su preko praznika pristigli u zavičaj, ovdje će ostati još nekoliko dana, a onda se vraćaju svojim radnim mjestima širom Evrope. Naredno ljeto ponovo će ih sve sabrati u Kolibama.

(veca slika)

 

Kolibe Online / 3.1.2012.

 
Kolibarska zajednica iz Bojsija najplemenitija u 2011 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Alisa KolibeMještani Koliba Gornjih rasuti su po cijelom svijetu, ali svoj zavičaj nikada ne zaboravljaju. Svake godine uredno su se odazivali apelima za pomoć u procesu obnove, a posebno kada su bili ugroženi životi povratnika u Kolibe. Tako su putem našeg sajta Kolibe Online, zadnjih godina uspješno realizirane brojne humanitarne akcije.

Najčešće se Kolibarci i njihovi prijatelji odazivaju pojedinačno, a pozitivna iznimka u svim ovim godinama je svakako naša zajednica u američkom gradu Boise. Kolibarci iz Bojsija u više navrata organizirali su se i nesebično pomagali svom zavičaju, a izuzetak nije bila ni prošla godina kada je trebalo priteći u pomoć samohranoj majci iz Koliba Alisi i njenom malom sinu Sanjinu.

Naime, Alisa je morala urgentno na operaciju, a problem su bila neophodna sredstva za operativni zahvat i bolničke troškove. O ovome smo pisali i odziv nije izostao. Alisi je pomoglo više osoba, a naši Kolibarci iz Bojsija uložili su dodatni napor i organizirali posebnu priredbu na kojoj je sakupljeno 600 dolara i upućeno Alisi. Srčana ekipa Aldijana, Edo, Muki pomognuta nesebičnim učešćem Mirsada Subašića u prostoru, besplatno ustupljenog lokala Bo-x, vl. Ermina Kurtagića upriličila je humanitarnu priredbu koja je rezultirala prikupljanjem značajnog iznosa za operaciju.

Operacija je uspješno i na vrijeme izvedena, a mlada samohrana majka Alisa bila je uistinu dirnuta i puna zahvalnosti svim ljudima koji su joj pomogli. Najveća nagrada svim dobročiniteljima jeste svakako omogućena prilika da Sanjin uredno odrasta uz svoju majku.

Našim sjajnim Bosancima Bojsijancima tako je pripao epitet najplemenitije kolibarske zajednice u dijaspori u 2011. godini, uz opasku da oni svojim ljudskim dignitetom uvijek pridobiju i druge dobre ljude za svoje humane ideje. Svima koji su u ovoj Boise-humanoj akciji uzeli učešće iskreno se zahvaljujemo.

Kolibe Online / 2.1.2012.

 

 

 

 

 

Pero Lovrić Garinča 1936 - 2011 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/Sloga%201981%20small.JPGPero Lovrić Garinča, iz Unke, koji je preminuo 26. 12. u Slavonskom Brodu, ukopan je jučer 28. 12. na gradskom groblju u ovom gradu.

Pero je bio izuzetno omiljen među Kolibarcima, i svim ljudima koji su ga poznavali, a duboki trag ostavio je kao trener kolibarske Sloge. Jedno vrijeme za Slogu je nastupao i kao igrač, a zbog svog virtuoznog načina baratanja nogometnim vještinama, zaradio je i besmrtni nadimak Garinča.

Zadnji put nastupio je na svom travnjaku Duganja u Kolibama prošle godine, kada je zaigrao za veterane Sloge u revijalnoj utakmici povodom proslave šezdesete godišnjice ovog kluba.

Tom prilikom uručeno mu je priznanje za nezaboravan doprinos kolibarskom sportu.

Njegov lik i vedrina ostat će nam zauvijek u sjećanju.

 

Kolibe Online - 29. 12. 2011.

 

 

Ponoćka u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Nakon 20 godina u župnoj crkvi Sv. Mihovila Arkanđela u Kolibama održana je opet sveta božićna misa ponoćka. Misno slavlje predvodio je vlč. don Ilija Marinović u prisustvu brojnih vjernika Kolibaraca i njihovih prijatelja. Petnaestminutni video prikaz urađen je u Zavičajnoj video radionici Kolibe Online.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Poziv na Božićnu ponoćku u Kolibe PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibe Donje crkvaPrisjećajući se svih svojih Božića u Kolibama i promišljajući na ovaj način o ovogodišnjem Božiću, sve vas pozivam da ove godine Božić dočekate na Ponoćki u Kolibama. Povedite sa sobom svoju djecu, svoju unučad, svoju rodbinu, prijatelje i susjede, da zajedno s vama svjedoče o našoj ljubavi i povezanosti s rodnim krajem.

Božić, blagdan i dan rađanja novog života , dan obitelji i zajedništva u župi Kolibe i našim obiteljima jednako se slavi i danas kao i nekada. Božićno slavlje počinje od zajedničke molitve i zazivanja Božjeg blagoslova, međusobnog darivanja i čekanja Ponoćke.

Božićno vrijeme je vrijeme osobnog, obiteljskog i svakog drugog preispitivanja. Blagdan je to zajedništva, a njega nam nedostaje u ovim vremenima, dijelom i stoga što nas je rat razasuo diljem svijeta. Mnogi će ipak za Božić doći u domovinu, a mnogo je nas koji nismo daleko od rodne grude.
Naša župna crkva Svetog Mihovila Arkanđela ovih dana zablistala je punim sjajem, a nakon 20 godina u njoj će po prvi puta biti služena Sveta misa Ponoćka. Prigoda je to da u noj doživljaj Božića približimo sebi i svojim potomcima i da se ponovo zbližimo, kako mi sami, a tako i sa svojom rodnom grudom.

Božić u Kolibama nikada nije prošao bez šargije, pjesme i kola, zato svi koji imaju šargiju i violinu neka je ponesu. Isto tako nemojmo zaboraviti na neke naše stare dobre običaje da se ponese i koja polovka rakije.

Na kraju ako među nama Kolibarcima, Unčanima i Kričanovcima nema šargijaša pozivam sve one koji su za Božić voljni doći u Kolibe sa šargijom, pjevati i šargijati da mi se jave, a ja ću ih za taj trud adekvatno nagraditi.

Pavo Dujak, predsjednik MZ Kolibe Donje

 

Nahdet Karić i dalje investira u gradnju u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Nahdet KaricNahdet Karić i ove godine značajno je investirao u nastavak građevinskih zahvata na privatnoj porodičnoj poslovno-stambenoj kući.

Ovaj respektabilan objekat, na samom ulazu u Kolibe, ima na tri etaže 240 m2 potencijalnog stambenog i 120 m2 poslovnog prostora.

U toku je finalizacija srednjeg stambenog dijela u koji se Nahdet planira uskoro useliti.

Ovaj Kolibarac ukupno je dosada investirao oko 100 hiljada eura, a ovih dana vodi razgovore o izdavanju poslovnog prostora za proizvodnju i prodaju pekarskih proizvoda.

Ukoliko se ovi razgovori uspješno realiziraju Kolibe će dobiti još jedan koristan i potreban sadržaj.

 

Kolibe Online info - dec. 2011.

 

 

 

 

Svoju kuću obnavlja porodica Dujmić PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/Dujmic%20Anto.jpgSvoju kuću u Kolibama obnavlja ovih dana i Anto Dujmić. Trenutno su završeni temeljni betonski radovi i nasipanje, a kada vremenske prilike dozvole Anto planira otpočeti zidarske i druge radove.

 

U pomoć obitelji Dujmić obavezno priskače i komšija Marijan Rubil, radujući se što će na proljeće dobiti još jednog susjeda u ovom području Koliba.

 

Građevinski materijal za ovu porodičnu kuću dijelom je donacija Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice, a dijelom su u pitanju vlastita sredstva obitelji Dujmić.

 

Kolibe info - dec. 2011.

 

Obnavlja se Dom kulture u Kolibama Donjim PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/Dom%20kulture%20Kolibe.jpgOvih dana izvode se radovi na obnovi Doma kulture u Kolibama Donjim.

Prema riječima Pave Dujaka, predsjednika MZ Kolibe Donje, ovi radovi predstavljaju drugu fazu izgradnje ovog objekta, a kada Dom kulture bude u potpunosti završen bit će to respektabilan multifunkcionalni objekat u kojem će se nalaziti i prostorije mjesnog ureda.

Aplikativni građevinski projekat za gradnju ovog objekta uradio je Ivo Gavrić, a gradnja se financira iz sredstava ministarstva nadležnog za obnovu u Republici Srpskoj, na čijem čelu se nalazi ministar Davor Čordaš, kao i iz opštinskog budžeta Bosanskog Broda.

Dom će sadržavati dvoranu za kulturne i druge događaje, mjesni ured i druge potrebne sadržaje.

 

Kolibe Info - dec. 2011.

 

ZAVRŠEN "4. BOŽIĆNI ŠAHOVSKI TURNIR - NOVO SELO 11" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U organizaciji HKD Napredak, podružnica B.Brod, danas, 18.12.2011. godine u Novom Selu je održan već četvrti, tradicionalni Božićni šahovski turnir. Igrano je 7 kola po švicarskom sustavu, sa tempom od 10 minuta po igraču i prema Pravilima FIDE za ubrzani šah.
Zahvaljujući prof. Robertu Čabraji,  predsjedniku Napretkove podružnice, turnir je postao tradicionalan. Na njemu su se i ove godine okupili natjecatelji i promatrači iz okolnih mjesta i iz susjedne Hrvatske.

Ukupno je nastupilo 23 igrača koji su došli iz: Dervente, Koraća, G.Koliba, Slavonskog Broda, St.Slatnika, Garčina, Vinkovaca, Ruščice, Starog Topolja, a naravno, nastupila je nekolicina naših novoseljanskih zaljubljenika u ovu drevnu igru. Neposredno prije početka turnira, prigodne zahvalnice i riječi zahvale za pomoć i doprinos u promicanju rada HKD Napredak, dodjeljene su Senadu Žepčanu iz G.Koliba i Jozi Kovačeviću, te Savjetu MZ Novo Selo. Posebno je zahvaljeno i vrijednom aktivisti Nikiju Rubilu, na nesebičnom doprinosu koji je dao u mnogim napretkovim manifestacijama i akcijama!                  

Na kraju, treba spomenuti i pobjednike ovog turnira.                  

I ove godine, prva tri mjesta su osvojili gosti iz Dervente: 1. B.Đurđević, 2. D.Kokanović i 3. B.Cvijanović.                  

Kao i ranijih godina, organizator je prigodnim napretkovim kalendarom, nagradio najstarijeg novoseljanskog takmičara,  Pericu Đakovića - Brodova!                  

Po završetku turnira, organizator je priredio mali domjenak i druženje svih takmičara i promatrača, ovog lijepog predbožićnog druženja u Novom Selu!

http://novo-selo.blogspot.com/

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

<< Početak < « 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » > Kraj >>

Stranica 42 od 54
Kolibe Online, Powered by Joomla! FTP Hosting by SiteGround