Kolibarska zajednica iz Bojsija najplemenitija u 2011 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Alisa KolibeMještani Koliba Gornjih rasuti su po cijelom svijetu, ali svoj zavičaj nikada ne zaboravljaju. Svake godine uredno su se odazivali apelima za pomoć u procesu obnove, a posebno kada su bili ugroženi životi povratnika u Kolibe. Tako su putem našeg sajta Kolibe Online, zadnjih godina uspješno realizirane brojne humanitarne akcije.

Najčešće se Kolibarci i njihovi prijatelji odazivaju pojedinačno, a pozitivna iznimka u svim ovim godinama je svakako naša zajednica u američkom gradu Boise. Kolibarci iz Bojsija u više navrata organizirali su se i nesebično pomagali svom zavičaju, a izuzetak nije bila ni prošla godina kada je trebalo priteći u pomoć samohranoj majci iz Koliba Alisi i njenom malom sinu Sanjinu.

Naime, Alisa je morala urgentno na operaciju, a problem su bila neophodna sredstva za operativni zahvat i bolničke troškove. O ovome smo pisali i odziv nije izostao. Alisi je pomoglo više osoba, a naši Kolibarci iz Bojsija uložili su dodatni napor i organizirali posebnu priredbu na kojoj je sakupljeno 600 dolara i upućeno Alisi. Srčana ekipa Aldijana, Edo, Muki pomognuta nesebičnim učešćem Mirsada Subašića u prostoru, besplatno ustupljenog lokala Bo-x, vl. Ermina Kurtagića upriličila je humanitarnu priredbu koja je rezultirala prikupljanjem značajnog iznosa za operaciju.

Operacija je uspješno i na vrijeme izvedena, a mlada samohrana majka Alisa bila je uistinu dirnuta i puna zahvalnosti svim ljudima koji su joj pomogli. Najveća nagrada svim dobročiniteljima jeste svakako omogućena prilika da Sanjin uredno odrasta uz svoju majku.

Našim sjajnim Bosancima Bojsijancima tako je pripao epitet najplemenitije kolibarske zajednice u dijaspori u 2011. godini, uz opasku da oni svojim ljudskim dignitetom uvijek pridobiju i druge dobre ljude za svoje humane ideje. Svima koji su u ovoj Boise-humanoj akciji uzeli učešće iskreno se zahvaljujemo.

Kolibe Online / 2.1.2012.

 

 

 

 

 

Pero Lovrić Garinča 1936 - 2011 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/Sloga%201981%20small.JPGPero Lovrić Garinča, iz Unke, koji je preminuo 26. 12. u Slavonskom Brodu, ukopan je jučer 28. 12. na gradskom groblju u ovom gradu.

Pero je bio izuzetno omiljen među Kolibarcima, i svim ljudima koji su ga poznavali, a duboki trag ostavio je kao trener kolibarske Sloge. Jedno vrijeme za Slogu je nastupao i kao igrač, a zbog svog virtuoznog načina baratanja nogometnim vještinama, zaradio je i besmrtni nadimak Garinča.

Zadnji put nastupio je na svom travnjaku Duganja u Kolibama prošle godine, kada je zaigrao za veterane Sloge u revijalnoj utakmici povodom proslave šezdesete godišnjice ovog kluba.

Tom prilikom uručeno mu je priznanje za nezaboravan doprinos kolibarskom sportu.

Njegov lik i vedrina ostat će nam zauvijek u sjećanju.

 

Kolibe Online - 29. 12. 2011.

 

 

Ponoćka u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Nakon 20 godina u župnoj crkvi Sv. Mihovila Arkanđela u Kolibama održana je opet sveta božićna misa ponoćka. Misno slavlje predvodio je vlč. don Ilija Marinović u prisustvu brojnih vjernika Kolibaraca i njihovih prijatelja. Petnaestminutni video prikaz urađen je u Zavičajnoj video radionici Kolibe Online.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Poziv na Božićnu ponoćku u Kolibe PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibe Donje crkvaPrisjećajući se svih svojih Božića u Kolibama i promišljajući na ovaj način o ovogodišnjem Božiću, sve vas pozivam da ove godine Božić dočekate na Ponoćki u Kolibama. Povedite sa sobom svoju djecu, svoju unučad, svoju rodbinu, prijatelje i susjede, da zajedno s vama svjedoče o našoj ljubavi i povezanosti s rodnim krajem.

Božić, blagdan i dan rađanja novog života , dan obitelji i zajedništva u župi Kolibe i našim obiteljima jednako se slavi i danas kao i nekada. Božićno slavlje počinje od zajedničke molitve i zazivanja Božjeg blagoslova, međusobnog darivanja i čekanja Ponoćke.

Božićno vrijeme je vrijeme osobnog, obiteljskog i svakog drugog preispitivanja. Blagdan je to zajedništva, a njega nam nedostaje u ovim vremenima, dijelom i stoga što nas je rat razasuo diljem svijeta. Mnogi će ipak za Božić doći u domovinu, a mnogo je nas koji nismo daleko od rodne grude.
Naša župna crkva Svetog Mihovila Arkanđela ovih dana zablistala je punim sjajem, a nakon 20 godina u njoj će po prvi puta biti služena Sveta misa Ponoćka. Prigoda je to da u noj doživljaj Božića približimo sebi i svojim potomcima i da se ponovo zbližimo, kako mi sami, a tako i sa svojom rodnom grudom.

Božić u Kolibama nikada nije prošao bez šargije, pjesme i kola, zato svi koji imaju šargiju i violinu neka je ponesu. Isto tako nemojmo zaboraviti na neke naše stare dobre običaje da se ponese i koja polovka rakije.

Na kraju ako među nama Kolibarcima, Unčanima i Kričanovcima nema šargijaša pozivam sve one koji su za Božić voljni doći u Kolibe sa šargijom, pjevati i šargijati da mi se jave, a ja ću ih za taj trud adekvatno nagraditi.

Pavo Dujak, predsjednik MZ Kolibe Donje

 

Nahdet Karić i dalje investira u gradnju u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Nahdet KaricNahdet Karić i ove godine značajno je investirao u nastavak građevinskih zahvata na privatnoj porodičnoj poslovno-stambenoj kući.

Ovaj respektabilan objekat, na samom ulazu u Kolibe, ima na tri etaže 240 m2 potencijalnog stambenog i 120 m2 poslovnog prostora.

U toku je finalizacija srednjeg stambenog dijela u koji se Nahdet planira uskoro useliti.

Ovaj Kolibarac ukupno je dosada investirao oko 100 hiljada eura, a ovih dana vodi razgovore o izdavanju poslovnog prostora za proizvodnju i prodaju pekarskih proizvoda.

Ukoliko se ovi razgovori uspješno realiziraju Kolibe će dobiti još jedan koristan i potreban sadržaj.

 

Kolibe Online info - dec. 2011.

 

 

 

 

Svoju kuću obnavlja porodica Dujmić PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/Dujmic%20Anto.jpgSvoju kuću u Kolibama obnavlja ovih dana i Anto Dujmić. Trenutno su završeni temeljni betonski radovi i nasipanje, a kada vremenske prilike dozvole Anto planira otpočeti zidarske i druge radove.

 

U pomoć obitelji Dujmić obavezno priskače i komšija Marijan Rubil, radujući se što će na proljeće dobiti još jednog susjeda u ovom području Koliba.

 

Građevinski materijal za ovu porodičnu kuću dijelom je donacija Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice, a dijelom su u pitanju vlastita sredstva obitelji Dujmić.

 

Kolibe info - dec. 2011.

 

Obnavlja se Dom kulture u Kolibama Donjim PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/Dom%20kulture%20Kolibe.jpgOvih dana izvode se radovi na obnovi Doma kulture u Kolibama Donjim.

Prema riječima Pave Dujaka, predsjednika MZ Kolibe Donje, ovi radovi predstavljaju drugu fazu izgradnje ovog objekta, a kada Dom kulture bude u potpunosti završen bit će to respektabilan multifunkcionalni objekat u kojem će se nalaziti i prostorije mjesnog ureda.

Aplikativni građevinski projekat za gradnju ovog objekta uradio je Ivo Gavrić, a gradnja se financira iz sredstava ministarstva nadležnog za obnovu u Republici Srpskoj, na čijem čelu se nalazi ministar Davor Čordaš, kao i iz opštinskog budžeta Bosanskog Broda.

Dom će sadržavati dvoranu za kulturne i druge događaje, mjesni ured i druge potrebne sadržaje.

 

Kolibe Info - dec. 2011.

 

ZAVRŠEN "4. BOŽIĆNI ŠAHOVSKI TURNIR - NOVO SELO 11" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U organizaciji HKD Napredak, podružnica B.Brod, danas, 18.12.2011. godine u Novom Selu je održan već četvrti, tradicionalni Božićni šahovski turnir. Igrano je 7 kola po švicarskom sustavu, sa tempom od 10 minuta po igraču i prema Pravilima FIDE za ubrzani šah.
Zahvaljujući prof. Robertu Čabraji,  predsjedniku Napretkove podružnice, turnir je postao tradicionalan. Na njemu su se i ove godine okupili natjecatelji i promatrači iz okolnih mjesta i iz susjedne Hrvatske.

Ukupno je nastupilo 23 igrača koji su došli iz: Dervente, Koraća, G.Koliba, Slavonskog Broda, St.Slatnika, Garčina, Vinkovaca, Ruščice, Starog Topolja, a naravno, nastupila je nekolicina naših novoseljanskih zaljubljenika u ovu drevnu igru. Neposredno prije početka turnira, prigodne zahvalnice i riječi zahvale za pomoć i doprinos u promicanju rada HKD Napredak, dodjeljene su Senadu Žepčanu iz G.Koliba i Jozi Kovačeviću, te Savjetu MZ Novo Selo. Posebno je zahvaljeno i vrijednom aktivisti Nikiju Rubilu, na nesebičnom doprinosu koji je dao u mnogim napretkovim manifestacijama i akcijama!                  

Na kraju, treba spomenuti i pobjednike ovog turnira.                  

I ove godine, prva tri mjesta su osvojili gosti iz Dervente: 1. B.Đurđević, 2. D.Kokanović i 3. B.Cvijanović.                  

Kao i ranijih godina, organizator je prigodnim napretkovim kalendarom, nagradio najstarijeg novoseljanskog takmičara,  Pericu Đakovića - Brodova!                  

Po završetku turnira, organizator je priredio mali domjenak i druženje svih takmičara i promatrača, ovog lijepog predbožićnog druženja u Novom Selu!

http://novo-selo.blogspot.com/

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

ODLAZAK HEROJA MEĐU POVRATNICIMA PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Hiljade ljudi iz cijele BiH na dženazi Fadilu Banjanoviću

http://www.kolibe.com/images/BRACIKA.jpgHeroj povratka, Fadil Banjanović Bracika, pokopan je danas ne mezarju u rodnom Kozluku. Dženazi je prisustvovalo oko 5.000 ljudi, koji su se posljednji put oprostili od svog Bracike. No, Bracika će, sasvim sigurno, živjeti u srcima onih koji su ga voljeli i kojima je pomogao da se poslije ratnih strahota vrate na vjekovna ognjišta. A vratio je cijelo Podrinje, preciznije sve one koji su se željeli vratiti u rodni kraj.

Dženazi Banjanovića prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, savjetnik predsjednika RS Miladin Dragičević, predsjednik Vijeća naroda RS Momir Malić, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija sa saradnicima, predsjednik SDA Sulejman Tihić sa saradnicima i drugi ljudi iz političkog života.

Prisustvovali su i predstavnici Islamske zajednice, mnogobrojna porodica, prijatelji saradnici, poznanici, članovi lovačkih udruženja, Kozlučani, Zvorničani i mnogobrojni građani. Na sahranu je stigao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Prethodno je održana komemoraciju u zvorničkom Domu omladine, na kojoj su se obratili Lagumdžija, potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Hakija Meholjić i potpredsjednik SDP-a Mirsad Đapo.

Radojičić je rekao novinarima da je Banjanović bio pionir povratka, sinonim među povratnicma i izbjeglim i raseljenim licima. "Bio je čovjek koji je potpuno otvoreno i iskreno, bez ikakvih prepreka, sarađivao sa ljudima svih vjera i nacija", rekao je Radojičić.

Radojičić je istakao da je Banjanović dobro sarađivao sa rukovodstvom RS, dodavši da je uvijek, i bez ustručavanja, tražio za svoje Kozlučane, za Zvornik da se nešto više napravi.

Lagumdžija je rekao da je Banjanović bio dobar čovjek i da je u toj dobroti okupljao najbolje. "Najbolji su oni ljudi kojih je Bog i najviše stvorio, a najviše je stvorio običnih ljudi koje je Bracika okupljao oko sebe", rekao je Lagumdžija i naglasio da je Banjanović uvijek govorio, a tako je i radio, kada ne možeš da rješavaš velike probleme, riješi ih tako što ćeš rješavati puno malih problema.

Fadil Banjanović umro je 12. decembra u Kozluku kod Zvornika u 49. godini.

Bio je član Glavnog odbora SDP-a BiH i predsjednik Regionalnog odbora SDP-a Zvornik. Ranije je bio pomoćnik ministra za obnovu, razvoj i povratak Tuzlanskog kantona.

Posljednjem oproštaju od Bracike prisustvovala je i delegacija OO SDP-a iz Bosanskog Broda.

Kolibe Online info / 17. 12. 2011.

 

 

 

Dobroslav Petričević izdao DVD sa najljepšim ljubavnim pjesmama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dobroslav Petričević, književnik iz Bosanskog Broda, nakon sedam izdanih knjiga, nedavno je izdao DVD kompilaciju najljepših ljubavnih pjesama. Ljubaznošću autora došli smo u posjed primjerka koji je urađen u tehničkoj obradi studija "DIV" iz Bosanskog Broda. Na ovom digitalnom nosaču nalazi se petnaest prekrasnih pjesama u recitaciji Duška Mazalice i uz muzičku obradu Miroslava Janjanina. Za vas smo danas odabrali pjesmu "Snovi", a više sadržaja iz djela književnika Petričevića možete vidjeti na njegovom sajtu, koji smo postavili kao direktan link na našoj stranici.

Sajt je naslovno definiran dvjema nepokolebljivim tvrdnjama Dobroslava Petričevića koji na naslovnici tvrdi:  "jedini opravdan razlog za naš život je ljubav" i "najveća korist svakog pojedinca je opšte dobro".

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Suvad i Filka Mašić PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/2011%20dec%2010%20Suvad%20i%20Filka2.jpgNovoizgrađenu kuću u zaseoku Matinjani pod krov su doveli Suvad i Filka Mašić. Ovaj objekat izgrađen je vlastitim sredstvima Suvada i Filke koji privremeno žive i rade u Holandiji.

Izgradnjom nove kuće Suvad i Filka, poput brojnih drugih Kolibaraca, stvaraju uvjete za definitivni povratak kući.

U Kolibama Gornjim u procesu obnove izgrađeno je ukupno 412 stambenih, poslovnih ili pomoćnih objekata od čega je 139 objekta izgrađeno uz djelomičnu pomoć donatora, dok su Kolibarci vlastitim sredstvima u zadnjih 13 godina izgradili 273 objekta u što su uložili oko 15.5 miliona maraka.

Prije rata u Kolibama Gornjim postojala su 403 domaćinstva sa ukupno 1050 čvrstih objekata. U njima je živjelo 1400 stanovnika. Proces obnove Koliba Gornjih jedan je od najuspješnijih u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući prije svega ljubavi Kolibaraca prema rodnoj grudi.

 

Kolibe Online info - dec 2011.

 

Rešo Mašić pokrio svoju kuću PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/2011%20dec%2010%20Reso%20Masic.jpgSvoju kuću u Srednjoj mahali u Kolibama Gornjim jučer i danas pokrivao je Rešo Mašić sa porodicom. Građevinski materijal u obnovi ove kuće donacija je Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice.

 

Rešo računa da bi obnova kuće mogla biti završena slijedeće godine.

 

Kolibe Online info - dec 10. 2011.

 

 

Anto Karačić - Anteša PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

http://www.kolibe.com/images/2011%20dec%20anto%20karacic.jpgAnto Karačić - Anteša obnovio je svoju kuću u Kolibama, a ovih dana na svom imanju isprobao je i novi traktor kojim je izvršio zimsko oranje dijela svojih oranica.

Iako je zemlja nakon dugotrajne suše veoma teška za obradu, Anteša je kao stari majstor uspješno uradio planiranu obradu, dok je novi IMT uspješno položio zahtjevan ispit. 

 

Iako još uvijek veći dio vremena živi u susjednom Slavonskom Brodu, Anteša sve više boravi u Kolibama stvarajući uvjete za održivost života i u rodnim Kolibama.


Kolibe Online info - dec. 2011.

 

Bare: Mustafa Mašić Papa uskoro pod krovom PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Za koji dan još jedna kuća na Barama u Kolibama Gornjim biće pod krovom. Radi se o kući Mustafe Mašića Pape koji računa da bi narednog proljeća mogao useliti u svoju kuću. Mustafa je poslijeratne godine proveo kao izbjeglica u zeničkom naselju Tetovo boraveći povremeno u Kolibama, a od naredne godine konačno će se zauvijek vratiti kući.

Paket građevinskog materijala za obnovu kuće Papa je dobio od Federalnog ministarstva za raseljena lica i izbjeglice.

U Kolibama danas boravi 386 povratnika što je minimalno povećanje u odnosu na broj stalnih stanovnika prošle godine.

 

Kolibe Online info - 10. dec. 2011.

 

 

 

Hrvatska potpisala Ugovor o pristupanju EU PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

potpisPredsjednik Hrvatske Ivo Josipović i aktuelna premijerka Jadranka Kosor potpisali su danas Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji u Briselu.

 

Historijski potpis u ime Republike Hrvatske na Pristupni ugovor stavili su predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica.
Na početku svečanosti kratke govore održali su predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy i poljski premijer Donald Tusk, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu i koji su zajedno domaćini same svečanosti, zatim predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, Parlamenta Jerzy Buzek i Josipović i Kosor.
Potpisana su dva dokumenta - Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usaglašeno tokom pregovora.
Samo potpisivanje započelo je u 10,25 i trajalo je tačno dvadeset minuta, a šefovi država i vlada na putu do stola za kojim se potpisivao ugovor zastali bi prije kod hrvatskog predsjednika i premijerke te im i srdačno čestitali na historijskom  postignuću.

Ispred dvorane u kojoj se potpisuje Ugovor stavljen je natpis na hrvatskom jeziku "Dobrodošla, Hrvatska".
Završetkom svečanog potpisivanja ugovora na koji su potpise stavili čelnici 27 zemalja Evropske unije te hrvatski predsjednik i premijerka Hrvatska je promijenila status iz zemlje kandidata za članstvo za EU u pristupajuću zemlju.
Nakon svečanog potpisivanja uslijedilo je zajedničko fotografiranje šefova država i vlada EU-a, čelnika evropskih institucija i hrvatskog predsjednika i premijerke.
Ugovorom je predviđeno da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. jula 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice obave proces ratifikacije.
9. 12. 2011.

 

 

Nakon 19 godina danas ponovo otvorena pošta u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

23. 11. 2011./ Danas je u Kolibama Gornjim bilo svečano. Naime, na radost mještana Koliba Gornjih i okolnih sela, nakon 19 godina otvorena je pošta u Kolibama Gornjim. Kako je izjavila Snježana Martić, izvršni direktor za poštanski saobraćaj, otvaranje pošte u Kolibama nastavak je napora koje Pošte Srpske ulažu kako bi što optimalnije servisirale potrebe svojih klijenata, a ovoj pošti gravitira oko hiljadu domaćinstava sa blizu dvije hiljade stanovnika. Sačuvan je srećom nekadašnji žig pošte u Kolibama, pa će ova pošta od danas imati svoj nekadašnji poštanski broj, (74454) a poštanske usluge se mogu već od danas koristiti na šalteru ove pošte uz ovjeravanje starim poštanskim žigom iz Koliba.

Pošta u Kolibama Gornjim pokrivaće 80 kvadratnih kilometara prostora uključujući sela Kolibe Donje, Unku, Zborište, Novo Selo, Koraće, Grk, Kruščik i Baricu Donju i Gornju.


Prostor u koji je smještena pošta uredili su vlastitim radom mještani Koliba Gornjih, a materijal potreban za ove radove financirala je opština Bosanski Brod.

 

Svoje zadovoljstvo nije krio ni načelnik opštine Brod Milovan Čerek, koji je istakako da vrijedni i dobro organizirani Kolibarci dosta poslova odrađuju sami, a takve napore opština i on sam prati i maksimalno podržava. Milovan Čerek je presjekao svečanu vrpcu i tako pustio u rad 47. po redu poštu na području koje pokriva regionalna pošta iz Doboja.

Predsjednik Savjeta MZ Kolibe Gornje, Admir Mašić izjavio je da je otvaranje pošte u Kolibama značajno za stanovnike, ali i da pokazuje kako Pošte Srpske ne prave diskriminaciju prema bilo kojoj etničkoj skupini u Republici Srpskoj. Ukazao je i na pomoć opštinske administracije u ovom i mnogim drugim projektima, kao i pomoć oba entitetska ministarstva za raseljena i izbjegla lica u renoviranju Doma kulture, sale za sastanke i internet kluba. 
Svečanosti u Kolibama Gornjim uz mještane i navedene goste prisustvovali su i Mirjana Danilović izvršni direktor Pošta Srpske za financijske usluge, predsjednik i potpredsjednik Skupštine Brod Ismet Đuherić i Ranko Riđić, zamjenik načelnika Nenad Šukurma, kao i predsjednik susjedne MZ Kolibe Donje Pavo Dujak.

Posebno priznanje i zahvalnost za napore koji su doveli do današnje svečanosti treba odati svakako predsjedniku SMZ Kolibe Gornje Admiru Mašiću i mladim entuzijastima iz Koliba koji su danonoćnim radom doprinijeli da sve planirano bude u roku završeno i predano na korištenje stanovnicima.
Nakon zvaničnog dijela u prostoru pošte priređena je prigodna zakuska.

Opširan izvještaj donosimo u slijedećem video zapisu.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

<< Početak < « 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » > Kraj >>

Stranica 42 od 53
Kolibe Online, Powered by Joomla! FTP Hosting by SiteGround