Jesen u zavičaju PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Jesen u Kolibama donijela je bogatstvo boja u krajoliku. Kako to vidi Kolibe Online kamera uz muziku našeg Željka Zovka pogledajte u nekoliko minuta.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Mjesno groblje u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Mjesno groblje u Kolibama iz rata je izašlo sa znatnim oštećenjima, a obzirom da duži poslijeratni period nije moglo biti održavano, bilo je tužno zaraslo u korov. Ta se slika zadnjih godina mijenja pa ovo mjesto vječnog počivališta, nama dragih osoba, danas izgleda onako kako bi i trebalo biti. Mještani Koliba na čelu sa župnikom don Ilijom Martinovićem vrijedno su radili kako bi Mjesno groblje dobilo dostojanstven izgled. Kako ovo mjesto posljednjeg smiraja danas izgleda zabilježili smo u okviru naše zavičajne kronike. (05. 11. 2011.)

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Bosanski Brod 2011 - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

 

 

Saradnjom švedskih i bh. firmi otvoriti nova radna mjesta PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Predstavnici desetak švedskih kompanija i veliki broj predstavnika bh. firmi i institucija vlasti okupio se danas u Sarajevu na "Danu švedske trgovine u BiH".

Sarajevo 25. 10. 2011./ Kako je novinarima izjavio švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg, ovaj događaj predstavlja pokušaj švedske ambasade, Švedskog trgovinskog vijeća i Privredne komore Švedske i Norveške da omoguće stvaranje mreže, odnosno susreta predstavnika poslovnog svijeta i razmjenu informacija kako bi se istražile mogućnosti za buduće poslovanje.


Švedske kompanije koje su prisutne na konferenciji, njih desetak, u mnogim slučajevima predstavljaju ljudi porijeklom iz BiH. Cilj njihove posjete je da se susretnu s predsatvnicima bh. poslovne zajednice i istraže mogućnosti za zajedničko poslovanje.


Naime, naveo je ambasador Hedberg, najavljeno je učešće predstavnika oko 90 bh. kompanija i  predstavnika vlasti na svim nivoima.
"Cilj današnjeg skupa je da nađemo sponu za zajedničko poslovanje švedskih i bh. kompanija. Znamo da u obje zemlje postoji jako obučen kadar, a u središtu pažnje kompanija koje su prisutne danas bit će drvna i metalska industrija, energetika i okoliš", kazao je ambasador Hedberg.
Istaknuo je da se nada da će u ovim teškim vremenima, današnji skup omogućiti povećanje saradnje između kompanija što će omogućiti stvaranje novih radnih mjesta.

 

 

Kolibarci u gradnju i ove godine investirali više od miliona maraka PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Nakon analize podataka o nastavku procesa obnove u Kolibama Gornjim ove godine i razgovora sa investitorima, vlasnicima objekata sumirali smo rezultate ovogodišnjeg nastavka izgradnje raznih stambenih i pomoćnih objekata, kao i potrebne privatne prateće infrastrukture.

Iako se zbog ekonomske recesije očekivao manji graditeljski zamah, on je ove godine ipak bio osjetno veći nego u prethodnoj godini. Graditeljski zahvati izvođeni su na više od stotinu privatnih objekata, i svi su izvođeni privatnim sredstvima Kolibaraca.

Nažalost ni jedna kuća ove godine u Kolibama nije obnovljena putema donacija.

Ukupno su Kolibarci investirali oko milion i dvjesto hiljada maraka, a osim što je sagrađeno nekoliko novih stambenih i pomoćnih objekata, najviše se investiralo u nastavak gradnje kuća, zatim uređenje enterijera stambenih jedinica, uređenje okućnica, ograda, dvorišta i posebno u radove izolacije i fasadiranja objekata.

 

Značajno je u svoju kuću ove godine investirao Belmir Mujčin - Beli koji je završio kompletnu termoizolaciju, finalnu fasadu, vanjsku terasu i enterijer. (na sl.)

 

 

Suša ostavila tragove PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dugotrajna suša koja je od sredine jula trajala više od dva mjeseca bez kapi kiše ostavila je tragove na vodotokovima na području Koliba. Tako bilježimo da je staro korito Čađavice na južnoj strani Zelinkuše potpuno presušilo (na sl.) što se nije dogodilo zadnjih trideset godina. Dno ovog dubokog rukavca nekadašnje rijeke ispucalo je i slaba kiša koja povremeno pada zadnjih dana, ne uspijeva zatvoriti velike pukotine. Stradao je u potpunosti bogati riblji i ostali vodeni svijet.

Jednako tako presušilo je i Martinovo jezero, a Šodornjača je svedena tek na desetinu nekadašnje vodene površine.

Zbog suše bilježimo da ove godine na području Koliba nije zabilježeno prisustvo komaraca, koji jednostavno nisu imali životni prostor za razvoj novih legala, ali je ekstremno narastao broj stršljenova i osa kojima ovakva klima odgovara za razvoj.

Suša i enormne ljetne i jesenske vrućine uzrokovale su desetine poljskih i šumskih požara na području Koliba, ali i cijele brodske općine.

Sve ovo pokazuje da se klima očevidno mijenja i da je potrebno računati sa sličnim klimatskim raspoloženjem prirode i u narednim godinama, a to znači da će se Kolibarci morati prilagođavati novim klimatskim uvjetima, posebno na području poljoprivrede. Obzirom da je na našem području bunarska voda na pet do osam metara dubine, kopanje novih bunara i aktiviranje starih bit će u budućnosti svakako pojačano. 

Kolibe Online / 24. 10. 2011.

 

 

Bosanski Brod: U Amfiteatru održana promocija spota "Kraljica snova" grupe "Punjena ptica" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

19. 10. 2011./ Sinoć je u amfiteatru Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" u Bosanskom Brodu održana promocija video spota "Kraljica snova" bosanskobrodske grupe "Punjena ptica". Spot je urađen u produkciji Studija Graficon, vlasnika Gorana Vukomanovića. Događaj su uveličali kolege i prijatelji "Punjene ptice"; TS Evergreen, Sing Sing i Snježana Božur, a program je vodio Danijel Marčetić. Promociju je inicirala i moderirala Sabina Ahmetović Soldan, a kompletnu tehničku podršku osigurao je Goran Vukomanović. Nakon promocije gosti i učesnici družili su se uz zakusku u holu Srednjoškolskog centra, a druženje je nastavljeno do kasnih sati u restoranu Antik.

Dio atmosfere prije, za vrijeme i poslije promocije zabilježila je naša kamera.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Kolibe danas - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kako Kolibe Gornje izgledaju sredinom oktobra 2011. pogledajte u foto-video instalaciji nastaloj u zavičajnoj video radionici Kolibe Online.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Otvorenje lova PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibe 3. 10. 2011. / Jučer je počela sezona lova. Lovci su lovili do podne, a pjevali, svirali i uživali do mraka. Kako je sve izgledalo pogledajte u zapisu iz naše zavičajne video radionice.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Vjenčali se Sanela i Bernard PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibe 02. 10. 2011. / Jučer su se u Bosanskom Brodu vjenčali Bernard Garić iz Dervente i Sanela Havić iz Koliba. Mladenci kao i njihovi roditelji žive i rade u Njemačkoj, a nisu propustili da u Kolibama prirede svečanost povodom ovog radosnog događaja. Djelić atmosfere iz Koliba zabilježila je i naša kamera.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Miholje u Kolibama - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibe 29. 9. / Na prostoru kolibarskog Župnog centra obilježen je blagdan Sv. Mihovila nebeskog zaštitnika Župe Kolibe. Svetu misu u prepunoj Župnoj crkvi, (koja se još uvijek obnavlja), predvodio je kardinal Vinko Puljić vrhbosanski nadbiskup i metropolit.

Svetom euharistijskom slavlju i nakon toga narodnom veselju prisustvovali su i veoma brojni kolibarski prijatelji iz četiri austrijske župe koji su u Kolibe stigli u tri autobusa. Prijatelji Koliba iz četiri župe u Austriji već deset godina pomažu svesrdno obnovu porušene župe Kolibe. 

Organizacijom svih neophodnih radnji, kako bi sve proteklo u najboljoj atmosferi, rukovodio je neumorni kolibarski župnik don Ilija Marinović. Kolibarci su se svojski potrudili da dostojno prime i ugoste sve uzvanike, goste i prijatelje. Kako je to izgledalo može se vidjeti u 90. minutnom video dokumentu iz naše zavičajne video radionice.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Bosanski Brod: Puštena u pogon nova linija u Rafineriji PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu danas je u rad puštena nova linija za preradu sirove nafte, čime će proizvodnja naftnih derivata biti povećana na tri miliona tona godišnje, te kvalitet goriva podići na standard Euro 5 za plasman na zahtjevno evropsko tržište.

Pritiskom na dugme novu liniju su pokrenuli Milorad Dodik, predsjednik RS, Aleksandar Džombić, premijer RS, Sulejman Tihić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u BiH, Nikolaj Brunič, direktor kompanije "Zarubezhneft", i Sergej Kraščuk, direktor Rafinerije nafte.

Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, rekao je da s ovom investicijom Rafinerija nafte već sada može zadovoljiti sve kapacitete u BiH, navodeći da je naftna industrija u Brodu podigla kapacitete na tri miliona tona godišnje, dok je ukupna godišnja potreba BiH 1,6 miliona tona.

"Na novoizgrađenom postrojenju za razdvajanje reformata, koje je pušteno u rad, vršiće se izdvajanje benzena u benzin čime se dobija proizvod u skladu s najstrožim evropskim standardima, odnosno postiže Euro 5 standard. Na taj način u Rafineriji nafte, osim euro dizela, koji je već dugo na tržištu BiH, biće proizvođen i plasiran na tržište benzin u skladu sa standardom Euro 5", naglasio je Brunič.

On je najavio širenje distributivne mreže "Nestro Petrola" u FBiH i najavio nove investicije u Hrvatskoj.

Sulejman Tihić je ocijenio da je ovo jedna od najvažnijih investicija poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, navodeći da će Rafinerija nafte u budućnosti imati podršku od institucija BiH. On je, takođe, podsjetio da su prije četiri godine mnogi bili skeptici u vezi s ovim projektom, ali da "sada vidimo uglednu i modernu Rafineriju".

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je da je ovo značajan dan ne samo za 'Zarubezhneft' već i za Rusiju. Harčenko je rekao da se kroz ovakve projekte popravljaju i bilateralni odnosi Rusije i BiH.

27.9. 2011.

 

 

 

NA GRADSKOM TRGU ODRŽANA MANIFESTACIJA "Nosim ružičasto za moju mamu" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U organizaciji Direkcije izbora za Mis BiH za Mis svijeta 2012. godine i pod pokroviteljstvom načelnika opštine Brod Milovana Čereka, 24.septembra, na Trgu Patrijarha Pavla u Brodu, održana je promotivno-edukativna humanitarna akcija prevencije raka dojke pod nazivom "Nosim ružičasto za moju mamu".

Cilj akcije bio je edukovanje pripadnica ljepšeg pola o prevenciji nastanka karcinoma dojke. Takmičarke izbora za Mis BiH 2011. i narednog 2012. godine, dijelile su edukativne brošure ženama i djevojkama, ali i pripadnicima muškog pola koji spadaju u 1% oboljelih od ove bolesti. "Tema ovogodišnjeg izbora Mis BiH je prevencija raka dojke.

Znamo da veliki broj žena oboljeva od ove bolesti zbog čega smo ovom akcijom željeli da skrenemo pažnju svim ženama koliko je važno na vrijeme je otkriti. Cilj nam je da zajedničkim snagama edukujemo javnost da se o ovoj temi više govori’’ rekla je Snežana Prorok, Mis BiH za 2010.godinu i promoter jednogodišnje edukativne humanitarne aktivnosti pod nazivom "Nosim ružičasto za moju mamu’’. Karcinom dojke bolest je koja je u porastu i zbog toga je veoma važno na vrijeme je otkriti. ‘’Jedna od prvih mjera u prevenciji karcinoma je samopregled. Ženama mlađim od 40 godina savjetuje se redovno obavljanje ultrazvuka dojke, a starijim od 40 godina mamografski pregled. Isto tako s ciljem prevencije, ženama starijim od 50 godina, savjetuje se da jednom u dvije godine rade mamografiju’’ rekla je Maja Nedović, doktorica porodične medicine u Domu zdravlja Brod.

Milovan Čerek, načelnik opštine Brod, ovom prilikom je napomenuo da je rukovodstvo opštine uvjek podržavalo i podržavaće ovakve, ali i sve druge slične aktivnosti te naglasio: ’’Htjeli smo da se i na ovaj način aktivno uključimo u edukaciji javnosti, a naročito ženske populacije, naše opština na važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti“. Projekat “Nosim ružičasto za moju mamu”, koji će trajati do jula 2012.godine, biće održan u mnogim gradovima širom RS i FBiH, a sve učesnice izbora Mis BiH za Mis svijeta će putem RTRS i FTV zajednički poslati poruku o važnosti ranog otkrivanja ove bolesti.


Zvanična prezentacija opštine Brod

 

Bosansko prelo u organizaciji Foruma žena SDP-a BiH PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U sijekovačkom Domu kulture 23. 9. o.g. održano je druženje i zabava u organizaciji Foruma žena SDP-a BiH - Osnovne organizacije iz Bosanskog Broda. Bilježimo veoma vedru i raspjevanu atmosferu o čemu svjedoči i video zapis sa ovog događaja. Žene, članice SDP-a pripremile su obilnu zakusku za sve prisutne, a piće za osvježenje je sponzorirao Ranko Riđić član Regionalnog odbora SDP-a BiH. Goste su pozdravili Halid Pipić predsjednik OO SDP Bosanski Brod i Šahza Nuhanović predsjednica Foruma žena ove političke stranke. Kao posebni gosti pozivu su se odazvale članice Foruma žena SDP-a Hrvatske iz Slavonskog Broda, kao i predsjednik OO SDP-a  Slavonskog Broda prof. dr. sc. Roberto Lujić.

Goste je zabavljao renomirani vokalni i instrumentali solist iz Dervente prof. Enver Vejzović.

U polusatnom video zapisu donosimo djelić standardno sjajne atmosfere iz sijekovačkog Doma kulture.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Zavičajni video zapis PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Mnoštvo zavičajnih detalja snimljeno ovog ljeta video kamerom Kolibe Online u Kolibama, Bosanskom i Slavonskom Brodu, Novom Selu uklopljeno u jednu video cjelinu i podržano muzikom naših autora Željke Zovke, Admira Kusture i drugih pogledajte u 213.om po redu video dokumentu. Podržite rad zavičajne video radionice. Budite sponzor. Odvojite jednu marku nedjeljno za opstanak video radionice. Ovaj video gledate zahvaljujući sponzorima Jasi i Najilu Matinjanin, Nijazu Mujčinu, Hari i Besimu Havić i Suvadi i Ibri Ljevaku Ađulović, koji su sa po 50 maraka sponzorirali našu video radionicu,  a to je upravo u godini jedna marka nedjeljno, što ne bi trebalo biti teško ni drugim korisnicima.

Kolibe Online / 21. 9. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Apel Sajde Vejzović PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Ja sam Sajda Vejzović rođena Mašić, kćerka Sejde i Zehre iz Koliba Gornjih, živim sa svojom kćerkom u Bosanskom Brodu i ovim putem želim apelovati na dobre ljude da pomognu mojoj kćerki Majdi koja treba 29. 9. operisati oko u Specijalnoj bolnici za oftamologiju u Beogradu kako bi spasila vid.

Njoj je dijagnosticirana Cataracta coplikata i samo operacijom joj se može pomoći. Pošto operacija košta 1.500 eura, ja nažalost nisam u mogućnosti da joj pomognem, pa stoga molim sve dobročinitelje da u svojim mogućnostima pomognu.

O svim detaljima možete me nazvati na tel: 00387 53 610 906 ili 00387 66 922 763

U tu svrhu dajem i podatke o računu koji sam otvorila kod Hypo banke - poslovnica Bosanski Brod.

BANKA RAČUN- UPUTE - INSTRUKTION

 

<< Početak < « 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » > Kraj >>

Stranica 42 od 52
Kolibe Online, Powered by Joomla! FTP Hosting by SiteGround