Kolibarci u gradnju i ove godine investirali više od miliona maraka PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Nakon analize podataka o nastavku procesa obnove u Kolibama Gornjim ove godine i razgovora sa investitorima, vlasnicima objekata sumirali smo rezultate ovogodišnjeg nastavka izgradnje raznih stambenih i pomoćnih objekata, kao i potrebne privatne prateće infrastrukture.

Iako se zbog ekonomske recesije očekivao manji graditeljski zamah, on je ove godine ipak bio osjetno veći nego u prethodnoj godini. Graditeljski zahvati izvođeni su na više od stotinu privatnih objekata, i svi su izvođeni privatnim sredstvima Kolibaraca.

Nažalost ni jedna kuća ove godine u Kolibama nije obnovljena putema donacija.

Ukupno su Kolibarci investirali oko milion i dvjesto hiljada maraka, a osim što je sagrađeno nekoliko novih stambenih i pomoćnih objekata, najviše se investiralo u nastavak gradnje kuća, zatim uređenje enterijera stambenih jedinica, uređenje okućnica, ograda, dvorišta i posebno u radove izolacije i fasadiranja objekata.

 

Značajno je u svoju kuću ove godine investirao Belmir Mujčin - Beli koji je završio kompletnu termoizolaciju, finalnu fasadu, vanjsku terasu i enterijer. (na sl.)

 

 

Suša ostavila tragove PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dugotrajna suša koja je od sredine jula trajala više od dva mjeseca bez kapi kiše ostavila je tragove na vodotokovima na području Koliba. Tako bilježimo da je staro korito Čađavice na južnoj strani Zelinkuše potpuno presušilo (na sl.) što se nije dogodilo zadnjih trideset godina. Dno ovog dubokog rukavca nekadašnje rijeke ispucalo je i slaba kiša koja povremeno pada zadnjih dana, ne uspijeva zatvoriti velike pukotine. Stradao je u potpunosti bogati riblji i ostali vodeni svijet.

Jednako tako presušilo je i Martinovo jezero, a Šodornjača je svedena tek na desetinu nekadašnje vodene površine.

Zbog suše bilježimo da ove godine na području Koliba nije zabilježeno prisustvo komaraca, koji jednostavno nisu imali životni prostor za razvoj novih legala, ali je ekstremno narastao broj stršljenova i osa kojima ovakva klima odgovara za razvoj.

Suša i enormne ljetne i jesenske vrućine uzrokovale su desetine poljskih i šumskih požara na području Koliba, ali i cijele brodske općine.

Sve ovo pokazuje da se klima očevidno mijenja i da je potrebno računati sa sličnim klimatskim raspoloženjem prirode i u narednim godinama, a to znači da će se Kolibarci morati prilagođavati novim klimatskim uvjetima, posebno na području poljoprivrede. Obzirom da je na našem području bunarska voda na pet do osam metara dubine, kopanje novih bunara i aktiviranje starih bit će u budućnosti svakako pojačano. 

Kolibe Online / 24. 10. 2011.

 

 

Bosanski Brod: U Amfiteatru održana promocija spota "Kraljica snova" grupe "Punjena ptica" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

19. 10. 2011./ Sinoć je u amfiteatru Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" u Bosanskom Brodu održana promocija video spota "Kraljica snova" bosanskobrodske grupe "Punjena ptica". Spot je urađen u produkciji Studija Graficon, vlasnika Gorana Vukomanovića. Događaj su uveličali kolege i prijatelji "Punjene ptice"; TS Evergreen, Sing Sing i Snježana Božur, a program je vodio Danijel Marčetić. Promociju je inicirala i moderirala Sabina Ahmetović Soldan, a kompletnu tehničku podršku osigurao je Goran Vukomanović. Nakon promocije gosti i učesnici družili su se uz zakusku u holu Srednjoškolskog centra, a druženje je nastavljeno do kasnih sati u restoranu Antik.

Dio atmosfere prije, za vrijeme i poslije promocije zabilježila je naša kamera.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Kolibe danas - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kako Kolibe Gornje izgledaju sredinom oktobra 2011. pogledajte u foto-video instalaciji nastaloj u zavičajnoj video radionici Kolibe Online.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Otvorenje lova PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibe 3. 10. 2011. / Jučer je počela sezona lova. Lovci su lovili do podne, a pjevali, svirali i uživali do mraka. Kako je sve izgledalo pogledajte u zapisu iz naše zavičajne video radionice.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Vjenčali se Sanela i Bernard PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibe 02. 10. 2011. / Jučer su se u Bosanskom Brodu vjenčali Bernard Garić iz Dervente i Sanela Havić iz Koliba. Mladenci kao i njihovi roditelji žive i rade u Njemačkoj, a nisu propustili da u Kolibama prirede svečanost povodom ovog radosnog događaja. Djelić atmosfere iz Koliba zabilježila je i naša kamera.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Miholje u Kolibama - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibe 29. 9. / Na prostoru kolibarskog Župnog centra obilježen je blagdan Sv. Mihovila nebeskog zaštitnika Župe Kolibe. Svetu misu u prepunoj Župnoj crkvi, (koja se još uvijek obnavlja), predvodio je kardinal Vinko Puljić vrhbosanski nadbiskup i metropolit.

Svetom euharistijskom slavlju i nakon toga narodnom veselju prisustvovali su i veoma brojni kolibarski prijatelji iz četiri austrijske župe koji su u Kolibe stigli u tri autobusa. Prijatelji Koliba iz četiri župe u Austriji već deset godina pomažu svesrdno obnovu porušene župe Kolibe. 

Organizacijom svih neophodnih radnji, kako bi sve proteklo u najboljoj atmosferi, rukovodio je neumorni kolibarski župnik don Ilija Marinović. Kolibarci su se svojski potrudili da dostojno prime i ugoste sve uzvanike, goste i prijatelje. Kako je to izgledalo može se vidjeti u 90. minutnom video dokumentu iz naše zavičajne video radionice.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Bosanski Brod: Puštena u pogon nova linija u Rafineriji PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu danas je u rad puštena nova linija za preradu sirove nafte, čime će proizvodnja naftnih derivata biti povećana na tri miliona tona godišnje, te kvalitet goriva podići na standard Euro 5 za plasman na zahtjevno evropsko tržište.

Pritiskom na dugme novu liniju su pokrenuli Milorad Dodik, predsjednik RS, Aleksandar Džombić, premijer RS, Sulejman Tihić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u BiH, Nikolaj Brunič, direktor kompanije "Zarubezhneft", i Sergej Kraščuk, direktor Rafinerije nafte.

Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, rekao je da s ovom investicijom Rafinerija nafte već sada može zadovoljiti sve kapacitete u BiH, navodeći da je naftna industrija u Brodu podigla kapacitete na tri miliona tona godišnje, dok je ukupna godišnja potreba BiH 1,6 miliona tona.

"Na novoizgrađenom postrojenju za razdvajanje reformata, koje je pušteno u rad, vršiće se izdvajanje benzena u benzin čime se dobija proizvod u skladu s najstrožim evropskim standardima, odnosno postiže Euro 5 standard. Na taj način u Rafineriji nafte, osim euro dizela, koji je već dugo na tržištu BiH, biće proizvođen i plasiran na tržište benzin u skladu sa standardom Euro 5", naglasio je Brunič.

On je najavio širenje distributivne mreže "Nestro Petrola" u FBiH i najavio nove investicije u Hrvatskoj.

Sulejman Tihić je ocijenio da je ovo jedna od najvažnijih investicija poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, navodeći da će Rafinerija nafte u budućnosti imati podršku od institucija BiH. On je, takođe, podsjetio da su prije četiri godine mnogi bili skeptici u vezi s ovim projektom, ali da "sada vidimo uglednu i modernu Rafineriju".

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je da je ovo značajan dan ne samo za 'Zarubezhneft' već i za Rusiju. Harčenko je rekao da se kroz ovakve projekte popravljaju i bilateralni odnosi Rusije i BiH.

27.9. 2011.

 

 

 

NA GRADSKOM TRGU ODRŽANA MANIFESTACIJA "Nosim ružičasto za moju mamu" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U organizaciji Direkcije izbora za Mis BiH za Mis svijeta 2012. godine i pod pokroviteljstvom načelnika opštine Brod Milovana Čereka, 24.septembra, na Trgu Patrijarha Pavla u Brodu, održana je promotivno-edukativna humanitarna akcija prevencije raka dojke pod nazivom "Nosim ružičasto za moju mamu".

Cilj akcije bio je edukovanje pripadnica ljepšeg pola o prevenciji nastanka karcinoma dojke. Takmičarke izbora za Mis BiH 2011. i narednog 2012. godine, dijelile su edukativne brošure ženama i djevojkama, ali i pripadnicima muškog pola koji spadaju u 1% oboljelih od ove bolesti. "Tema ovogodišnjeg izbora Mis BiH je prevencija raka dojke.

Znamo da veliki broj žena oboljeva od ove bolesti zbog čega smo ovom akcijom željeli da skrenemo pažnju svim ženama koliko je važno na vrijeme je otkriti. Cilj nam je da zajedničkim snagama edukujemo javnost da se o ovoj temi više govori’’ rekla je Snežana Prorok, Mis BiH za 2010.godinu i promoter jednogodišnje edukativne humanitarne aktivnosti pod nazivom "Nosim ružičasto za moju mamu’’. Karcinom dojke bolest je koja je u porastu i zbog toga je veoma važno na vrijeme je otkriti. ‘’Jedna od prvih mjera u prevenciji karcinoma je samopregled. Ženama mlađim od 40 godina savjetuje se redovno obavljanje ultrazvuka dojke, a starijim od 40 godina mamografski pregled. Isto tako s ciljem prevencije, ženama starijim od 50 godina, savjetuje se da jednom u dvije godine rade mamografiju’’ rekla je Maja Nedović, doktorica porodične medicine u Domu zdravlja Brod.

Milovan Čerek, načelnik opštine Brod, ovom prilikom je napomenuo da je rukovodstvo opštine uvjek podržavalo i podržavaće ovakve, ali i sve druge slične aktivnosti te naglasio: ’’Htjeli smo da se i na ovaj način aktivno uključimo u edukaciji javnosti, a naročito ženske populacije, naše opština na važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti“. Projekat “Nosim ružičasto za moju mamu”, koji će trajati do jula 2012.godine, biće održan u mnogim gradovima širom RS i FBiH, a sve učesnice izbora Mis BiH za Mis svijeta će putem RTRS i FTV zajednički poslati poruku o važnosti ranog otkrivanja ove bolesti.


Zvanična prezentacija opštine Brod

 

Bosansko prelo u organizaciji Foruma žena SDP-a BiH PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U sijekovačkom Domu kulture 23. 9. o.g. održano je druženje i zabava u organizaciji Foruma žena SDP-a BiH - Osnovne organizacije iz Bosanskog Broda. Bilježimo veoma vedru i raspjevanu atmosferu o čemu svjedoči i video zapis sa ovog događaja. Žene, članice SDP-a pripremile su obilnu zakusku za sve prisutne, a piće za osvježenje je sponzorirao Ranko Riđić član Regionalnog odbora SDP-a BiH. Goste su pozdravili Halid Pipić predsjednik OO SDP Bosanski Brod i Šahza Nuhanović predsjednica Foruma žena ove političke stranke. Kao posebni gosti pozivu su se odazvale članice Foruma žena SDP-a Hrvatske iz Slavonskog Broda, kao i predsjednik OO SDP-a  Slavonskog Broda prof. dr. sc. Roberto Lujić.

Goste je zabavljao renomirani vokalni i instrumentali solist iz Dervente prof. Enver Vejzović.

U polusatnom video zapisu donosimo djelić standardno sjajne atmosfere iz sijekovačkog Doma kulture.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Zavičajni video zapis PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Mnoštvo zavičajnih detalja snimljeno ovog ljeta video kamerom Kolibe Online u Kolibama, Bosanskom i Slavonskom Brodu, Novom Selu uklopljeno u jednu video cjelinu i podržano muzikom naših autora Željke Zovke, Admira Kusture i drugih pogledajte u 213.om po redu video dokumentu. Podržite rad zavičajne video radionice. Budite sponzor. Odvojite jednu marku nedjeljno za opstanak video radionice. Ovaj video gledate zahvaljujući sponzorima Jasi i Najilu Matinjanin, Nijazu Mujčinu, Hari i Besimu Havić i Suvadi i Ibri Ljevaku Ađulović, koji su sa po 50 maraka sponzorirali našu video radionicu,  a to je upravo u godini jedna marka nedjeljno, što ne bi trebalo biti teško ni drugim korisnicima.

Kolibe Online / 21. 9. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Apel Sajde Vejzović PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Ja sam Sajda Vejzović rođena Mašić, kćerka Sejde i Zehre iz Koliba Gornjih, živim sa svojom kćerkom u Bosanskom Brodu i ovim putem želim apelovati na dobre ljude da pomognu mojoj kćerki Majdi koja treba 29. 9. operisati oko u Specijalnoj bolnici za oftamologiju u Beogradu kako bi spasila vid.

Njoj je dijagnosticirana Cataracta coplikata i samo operacijom joj se može pomoći. Pošto operacija košta 1.500 eura, ja nažalost nisam u mogućnosti da joj pomognem, pa stoga molim sve dobročinitelje da u svojim mogućnostima pomognu.

O svim detaljima možete me nazvati na tel: 00387 53 610 906 ili 00387 66 922 763

U tu svrhu dajem i podatke o računu koji sam otvorila kod Hypo banke - poslovnica Bosanski Brod.

BANKA RAČUN- UPUTE - INSTRUKTION

 

Veliki šumski požar u Kolibama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibe Gornje 18. 9. / Danas oko podne buknuo je veliki požar na južnom dijelu Koliba Gornjih. Požar je zahvatio šume i suhu travu na lokacijama, Karačića šume, Begluka, Zelinkuše, Kladika i proširio se velikom brzinom na površinu od više stotina dunuma. Šireći se uz pomoć vjetra vatrena stihija je doprla u neposredu blizinu naselja, a od kuće Ismeta i Saće Žepčan u Gajini požar je je jednom trenutku bio udaljen svega desetak metara.

Vatrogasna jedinica iz Bosanskog Broda, uz pomoć mještana Koliba satima se borila da obuzda vatrenu stihiju, a to im je uz nadljudske napore uspjelo tek oko 17 sati. Profesionalci iz gradske vatrogasne jedinice hrabrom i nadasve požrtvovanom akcijom uspjeli su vatru zaustaviti da se ne proširi na stambene i pomoćne objekte. Istovremeno su dijelovi ove jedinice spašavali da se požar ne proširi na kukuruzišta Kolibaraca, i tako spriječili ogromne štete. U požaru niko nije povrijeđen, a hrastove šume kroz koje je prošla vatrena stihija su sasvim sigurno teško oštećene.

Zbog dugotrajne suše i ekstremno visokih temperatura (danas +34C) požari na našoj opštini su veoma česta pojava, a u manje od mjesec dana vatrogasci iz Bosanskog Broda imali su pedeset intervencija. Požari se najčešće događaju zbog neopreznog paljenja korova, pa se građani stalno upozoravaju da ne pribjegavaju ovakvim radnjama.

Kamera Kolibe Online cijelo vrijeme današnje intervencije bila je na licu mjesta.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

 

Stršljeni i ose ubadaju PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Dugo toplo ljeto pogodovalo je razvoju rojeva stršljenova i osa, pa su ovi napasnici postali prava mora za Kolibarce. Najprije je nakon ujeda tri stršljena na hitnoj pomoći u Bosanskom Brodu završio Elvir Žepčan, a nedugo zatim medicinsku pomoć nakon ujeda stršljena morala je u bosanskobrodskom Domu zdravlja potražiti i Rasema Puzić.

Najgore je ipak prošao Jasmin Mašić kojega je napalo više stotina osa u vrijeme dok je izvodio poljoprivredne radove. Jasmin je zahvaljujući brzoj intervenciji medicinskog osoblja Hitne pomoći Doma zdravlja preživio više od stotinu ujeda, a njegov konj, koji je pretrpio još više ujeda osa, preživio je zahvaljujući sreći što se u Kolibama u to vrijeme nalazio veterinar koji ga je spasio odgovarajućim injekcijama.

 

Zbog dugotrajne suše mali napasnici su postali u većoj mjeri otrovni, pa se građani upozoravaju na oprez kada su ose i stršljenovi u blizini.

 

Kolibe Online / 14. 9. 2011.

 

Sloga - Zadrugar 3:2 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Utakmica između kolibarske Sloge i Zadrugara 04 iz Tarevaca po svemu viđenom opravdala je naziv derbija. Na kraju su zasluženo slavili igrači Sloge pobjedom od 3:2, golovima Danijela Šaponjića,(4.) Jasmina Muratovića (21.) i Admira Mujčina (53.). Golove za Zadrugar 04 postigli su Admir Halilbašić (35.) i Okić Edvin (72. 11 m.).

Po veoma sparnom vremenu i kao beton tvrdom igralištu obje ekipe zaslužile su komplimente za prikazanu igru i borbenost. Sudija Velimir Drinić bez greške je odsudio današnji derbi na Duganji, opravdavši tako visoki renome koji ima u bh nogometnom sportu. Podijelio je osam žutih kartona, od čega pet igračima Sloge, a nakon neopreznog i pogibeljnog starta put u svlačionicu opravdano je u 90. minuti pokazao Harisu Žepčanu. Dva puta je nakratko prekidao utakmicu kako bi se igrači obje ekipe zbog prevelike vrućine mogli osvježiti.

Igrač utakmice je bez sumnje bio Slogin virtouz Danijel Šaponjić, koji je već u četvrtoj minuti načeo Tarevljane. Bilježimo i odličnu partiju Saše Đukića, Jasmina Muratovića i Branimira Radovanovića, dok su i ostali Slogini puleni pružili danas dobru partiju.

Narednu utakmicu Sloga igra protiv Skugrića, a zatim na svom terenu dočekuje jakešku Slogu.

Sloga – Zadrugar 04 – 3:2

Stadion Duganja Gledalaca oko 100 Sudije: Drinić Velimir, Milašinović Branislav, Veselinović Bojan Delegat: Pavić Drago 

SLOGA: Karić Esmir, Karić Edin, Mašić Rijad, Mujčin Admir, Karić Adnan, Radovanović Branimir, Đukić Saša, Mujčin Eldin,(od 80. Žepčan Haris) Šaponjić Danijel, Muratović Jasmin, (od 86. Bajrić Aldin) Mašić Dženan / trener: Družijanić Ivan

ZADRUGAR 04: Sarvan Mirel, (od 60. Zilić Emir) Halilbašić Senadin, Sulejman Suad, (od 70. Zilić Edin) Okić Edvin, Mujkić Adis, Hadžihasanović Asmir, Halilbašić Anadin, Halilbašić Admir, Tursić Armin, Pelesić Nermin, Mujagić Ezvin / trener Đedović Ibrahim

Kolibe Online / 11. 9. 2011.

 

 

Željko Zovko autor dvije kompozicije na prestižnom festivalu Zlatne žice Slavonije PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Naš Željko Zovko, čiji su roditelji živjeli u Kolibama Gornjim i preselili se u Slavonski Brod, na prestižnom festivalu Zlatne žice Slavonije u Kutjevu pojavio se kao autor čak dvije kompozicije. Njegove veoma uspješne pjesme izveli su Brođanin Vlado Bašić i Goran Bošković. U prilici smo da vam predstavimo obje ove pjesme snimljene kamerom Kolibe Online, kao i pjesmu koju je na ovom festivalu izvela Hanka Paldum. Dim lights Embed Embed this video on your site Dim lights Embed Embed this video on your site Dim lights Embed Embed this video on your site
 

<< Početak < « 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » > Kraj >>

Stranica 42 od 51
Kolibe Online, Powered by Joomla! FTP Hosting by SiteGround