SUSRETI BROĐANA 2011 - Kolibe Gornje PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U nedjelju, (17. 7. o.g.) je na Sportskom centru Duganja u Kolibama Gornjim održana tradicionalna manifestacija druženja u okviru ovogodišnjih Susreta Brođana. Na manifestaciji je bilo prisutno oko hiljadu gostiju iz Koliba, Sijekovca, Liješća, Novog Sela, Vinske, Koraća, Bosanskog i Slavonskog Broda, Dervente i drugih krajeva Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnje Susrete u Kolibama otvorio je načelnik opštine Milovan Čerek, a prisutnima se obratio i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić i predsjednik SMZ Kolibe Gornje Admir Mašić.

Dio atmosfere u 55 minutnom video dokumentu donosimo iz naše zavičajne video radionice.

(video za sporije internet veze)

Kolibe Online / 19. 7. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

KKK Premium: Regata nakon 20 godina PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Nakon punih 20 godina Kajak i kanu klub Premium iz Bosanskog Broda organizirao je u subotu (16. 7. 2011.) regatu na rijeci Savi.

Ovaj proslavljeni klub nalazi se u fazi ponovnog osnivanja, a glavni pokretači ove izuzetne inicijative su nekadašnji veterani ovoga kluba na čelu sa Hilmijom Hodžićem koji su ovaj projekat započeli uz svesrdnu podršku i pomoć načelnika opštine Milovana Čereka i opštinske administracije.

Regata je vožena u dužini od 33 kilometra sa startom u Kobašu i ciljem na prostoru kajak kluba Premium u Brodu. Oko 30 učesnika vozili su rekreativni spust sa jednim stajanjem i to u Sijekovcu na novoobnovljenom kupalištu.

Regata je održana uz tehničku pomoć Kajakaškog kluba Odra iz Siska, a članovi ovog kluba bili su i učesnici regate.

Nakon završetka regate na prostoru Kajak kluba Premium upriličeno je druženje uz čobanac, roštilj i pjesmu.

Polusatni dokument o ovom značajnom sportskom i turističkom projektu donosimo iz naše zavičajne video radionice.

Kolibe Online / 18. 7. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Video - Otvorenje džamije u Sijekovcu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U petak 15. 7. o.g. svečano je otvorena novoobnovljena džamija u Sijekovcu. U prisustvu brojnih Sijekovčana i njihovih prijatelja džamiju je otvorio Asim Kadić. Prisutnima su se u prigodnom govoru obratili naibu-reis Islamske Zajednice BiH Ismet ef Spahić, muftija banjalučki Edhem ef Čamdžić, gen. sekretar Rijaseta IZ BiH Muhamed Salkić, predsjednik Skupštine opštine Bosanski Brod Ismet Đuherić, glavni bosanskobrodski imam Adnan ef Jusić i Fadil Pipić aktivist na obnovi i blagajnik projekta obnove džamije. Program je vodio Nerfid Džananović.

Svečanosti su prisustvovali i načelnik opštine Brod Milovan Čerek, njegov zamjenik Nenad Šukurma, zatim predsjednik Medžlisa Islamske Zajednice Slav. Brod primarijus dr. Ferid Latić i drugi visoki gosti. Po veoma lijepom vremenu svečanost je trajala nekoliko sati. 

Donosimo video sa svečanosti.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Video - Sijekovac 13. 7. PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U srijedu 13. 7. ispred Doma kulture u Sijekovcu održano je zabavno veče koje je okupilo brojne Sijekovčane, Brođane, Kolibarce i druge sa naše opštine, a na kome su nastupili Saša Jelić, Mara i Novo i Mirza Mašić.

Video dokument kao i uvijek urađen je u našoj zavičajnoj video radionici.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Video br. 182 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Iz naše radionice izašao je video zapis pod rednim brojem 182. Ovaj zavičajni dokument obrađuje motive i događanja prvih deset dana mjeseca jula, kada je dominiralo lijepo i vruće vrijeme, a noći su bile ugodne i prava prilika za druženje na otvorenom. Vedro i raspjevano nastavit će se i tokom cijelog ovog mjeseca, što polako postaje stabilna tradicija u Kolibama, a kojoj se sve češće pridružuju i naši prijatelji iz Sijekovca, Broda itd.

Kolibe Online / 12. 7. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Susreti Brođana 2011 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Poznati su termini održavanja nekih manifestacija u okviru ovogodišnjih Susreta Brođana.

Tako će već 13. 7. navečer u Sijekovcu biti održana prva od najavljenih manifestacija. Goste će zabavljati Saša Jelić, Mara i Derventske lole i drugi estradni umjetnici.

Naredna manifestacija održat će se također u Sijekovcu i to 16. 7. navečer, a najavljeni su renomirani gosti iz svijeta estrade.

U Kolibama Gornjim Susreti su 17. 7. navečer na Sportskom centru, a goste će zabavljati ansambl MM, Mirza i Almir Mašić sa odabranim vokalnim solistima.

Slogino veče u Kolibama pomjereno je, pa će se održati 24. 7., a predviđen je popodnevni sportski program, kao i večernja zabava uz narodnu muziku.

Kolibe Online / 9. 7. 2011.

 

Slavonski Brod: Naslikao najveću 3D sliku na svijetu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Slavonski Brod dobio je još jednu atrakciju kroz djelo slikara Filipa Mrvelja. Ovaj brodski umjetnik naslikao je na savskom keju najveću 3D sliku na svijetu. Površina njegovog 3D modela iznosi nevjerojatnih 1300 m2, a najveća dosada poznata slika iz ove kategorije urađena je u Nizozemskoj i velika je "samo" 750 m2.

Kamerom smo zabilježili novo lice savskog keja.

Kolibe Online / 9. 7. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Video: Stogodišnjica u 100 minuta PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

PROSLAVLJENO 100 GODINA ŽUPE

PRESVETOG SRCA ISUSOVA

U NOVOM SELU

 

Veličanstveno slavlje u Novom Selu u sveobuhvatnom video dokumentu, koji traje ravno100 minuta pogledajte u našoj zavičajnoj video radionici.

Svetu misu je pred oko tri hiljade ljudi predvodio kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, čije obraćanje tokom euharistijskog slavlja prenosimo u ovom dokumentu u integralnoj dužini.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupilo je pet kulturno umjetničkih društava iz Bosne i susjedne Hrvatske kao i Muška pjevačka skupina "Starotopoljani" iz Starog Topolja.

U zabavnom dijelu programa nastupili su Bistri izvor, Baščovani, Mara i Novo, Braća Begić, Vinko Brnada,  Ivica i Jakov Čabraja, Stipo Marušić, Tomo i Štefo Rubil, Almir i Mirza Mašić itd.

Značaj proslavi svojim prisustvom dali su predstavnici bosanskobrodske opštine na čelu sa načelnikom Milovanom Čerekom, zatim delegacija Vlade RS na čelu sa ministrom za raseljena i izbjegla lica Davorom Čordašem. Gosti ovog slavlja bili su i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara i brodskoposavski župan Danijel Marušić, a bile su prisutne i brojne druge osobe iz javnog i političkog života.

Da sve protekne u najboljem redu brinula se sjajno vojska od 160 Novoseljana, koja je uspjela sve goste nahraniti i osvježiti tokom proslave 100 godina Župe Novo Selo.     (SKRAĆENI SNIMAK)

Kolibe Online / 3.7.2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Sto godina Župe presvetog srca Isusovog u Novom Selu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

seU petak 01. srpnja 2011. godine. Župa presvetog srca Isusova iz Novog Sela kod Bosanskoga Broda povodom stogodišnjice utemeljenja župe organizira veliko misno slavlje koje će predvoditi, uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Na ovoj svečanosti se očekuje više hiljada gostiju, a Novoseljani su izvršili sve potrebne pripreme kako bi se ovaj poseban dan obilježio dostojanstveno i za pamćenje.

Početak svete Mise je u 11.00 sati, dok su kulturno zabavni program i svečani zajednički ručak predviđen za 13.00 sati.

Organizacioni odbor na čelu sa vlč. Antom Trgovčevićem poziva sve vas koji ste voljni sudjelovati na svetoj Misi te podijeliti našu sreću i veselje da nam se pridruže u petak, 01. srpnja 2011. godine u našem djelomično obnovljenom rodnom Novom Selu kod Bosanskog Broda.

Sa radošću i neskrivenim veseljem vas očekujemo.

 

Dah ljubavi objavio "Zauvijek" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Ansambl "Dah ljubavi" koji je u teškim danima obnove Koliba nesebično priskočio u pomoć odradivši dva humanitarna koncerta u Domu kulture, ovih dana objavio je u Sarajevu novi singl "Zauvijek".

U vrijeme boravka u Kolibama ova ekipa ostavila je neizbrisiv ljudski i umjetnički utisak na Kolibarce, a sjajni vokal Latif Močević je uspješno upravo kod nas naučio voziti bicikl. Danas je ovaj ansambl obogaćen novim članovima, a zadnjih godina su uspješno nastupali širom Evrope, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

Najčvršću vezu sa Kolibama ostvario je član ansambla Admir Kustura koji je postao i naš kolibarski zet, na što smo posebno ponosni.

Nakon prvog slušanja pjesma je odlična, a nakon drugog izuzetna. Toplo preporučujemo.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Početak ljeta - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kalendarsko ljeto traje već nekoliko dana u Kolibama, a obilježeno je veoma visokim tepmeraturama (preko 30c) i dolaskom naših građana iz svijeta. Počela su i tradicionalna okupljanja kod Doma uz svirku i pjesmu, što će obilježiti narednih pedeset dana večernja zbivanja u Kolibama. Naime, iz dana u dan, bez prekida, Kolibarci, mladi i stari, domaći i dijasporci će se sastajati u Centru kod Doma i Spomenika, a izmijenit će se ovdje i svi kolibarski svirači i pjevači. Uz pet gala-zabavnih manifestacija na Sportskom centru Duganja ljeto će i ove godine u Kolibama biti veselo i zabavno.

Tako Kolibarci liječe dušu, zabavljaju se, čuvaju identitet i svoju kulturu, a istovremeno se veoma uspješno distanciraju od političkih kretena koji bez imalo talenta i dobronamjernosti "vode" današnju državu Bosnu i Hercegovinu. Istovremeno se ovdje opuštaju uz sevdalinku od svakodnevnih životnih briga.

Kolibarci su i u dobrim i u lošim vremenima kadri stvari preokrenuti u svoju korist. Zbog vedre atmosfere, izuzetnih Džemilovih ćevapa, sjajnog sladoleda i kolača, ovdje skoro svake večeri dolaze i prijatelji iz Sijekovca, Bosanskog i Slavonskog Broda i okolnih naselja.

A, tek je počelo Ljeto u Kolibama ...

Dim lights Embed Embed this video on your site

 


 

Panorama Koliba - Zavičajna geografija III - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U trećem dijelu zavičajne geografije mogu se upoznati kolibarski sokaci snimljeni sa visine od 26 metara, koliko je visoka druga šerefa na minaretu kolibarske džamije. Ovaj video nastao je zahvaljujući sponzorstvu Alise i Mime, Senke i Viktora. Pozivam i druge korisnike koji konzumiraju proizvode iz Zavičajne video radionice Kolibe Online da se pridruže pokrivanju troškova koji nastaju u pripremi i izradi ove vrste video proizvoda.

Iako su troškovi izrade minimizarani, oni prosječno po jednom videosu iznose tridesetak maraka. Dosada je za godinu i po dana na KolibeOnline kanalu postavljeno 176 zavičajnih videosa, pa jednostavna računica govori da i ti minimalni troškovi prelaze pet hiljada maraka. Naši dobri sponzori uspijevaju za sada pokriti blizu trećine ove investicije u zavičaj, na čemu se iskreno zahvaljujemo. 

Ukoliko ste redovan korisnik naših proizvoda iz Zavičajne video radionice, i našeg info servisa Kolibe Online, slobodno se upišite u naše sponzore i olakšajte nam rad.

Koristite za sponzoriranje PayPal i e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Kod Ive i Ane u Kolibama - intermeco PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Ivo i Ana Dujmić ovog vikenda imali su drage goste. Djelić atmosfere iz, ovog dana, najveselije avlije u Kolibama zabilježila je u dvominutnom intermecu kamera Kolibe Online.

Kolibe Online / 17. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Odmračenje nakon potpunog pomračenja mjeseca PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Večeras su stanovnici Koliba mogli posmatrati potpuno pomračenje (i "odmračenje" :) mjeseca.

Potpuno pomračenje je bilo vidljivo iz naših krajeva. Mjesec je počeo ulaziti u Zemljinu sjenu oko 20 sati i 22 minute, a nekoliko minuta kasnije Mjesec se pojavio na istočnom horizontu. Oko 21 sat i 2 minute, čitav se Mjesec nalazio u Zemljinoj sjeni i tu je ostao do oko 23 sata i 2 minute.

Mjesec je bio najtamniji oko 22 sata i 14 minuta. Za vrijeme potpunog pomračenja, Mjesec je crvenkast/narančast, a dotična pojava se događa radi rasipanja i loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi (Zemljina atmosfera djeluje kao prizma) gdje crveni dio spektra sunčevog svjetla nastavlja i dalje obasjavati Mjesec u vrijeme potpunog pomračenja

Oko ponoći, Mjesec je potpuno izašao iz sjene, nakon čega još oko sat vremena izlazi iz teško primjetljive polusjene. Nešto prije jedan sat poslije pola noći, na nebu je svojim punim sjajem ponovno zablistao puni Mjesec.

Inače sve ovo dogodilo se tačno iznad Luga, Bakuline šume i Zelinkuše.

Snimili smo za vas kako se ova nebeska fascinacija odvijala. Nakon ubrzanja od 2.000 % sve je vidljivo u minut i pol.

Kolibe Online / 15. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Određeni termini ovogodišnjih "Susreta" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U okviru ovogodišnjih "Susreta Brođana" kulturno-zabavne i sportske manifestacije održat će se u Kolibama Gornjim, Novom Selu, Sijekovcu i Bosanskom Brodu. Planirano je da, kao i prošle godine, "Susreti" zahvate cijeli mjesec juli i uključe što veći broj učesnika.

Najbogatiji sadržajima mjesec juli bit će u Kolibama. Kako nas je obavijestio predsjednik MZ Kolibe Gornje Admir Mašić, na zajedničkom sastanku sa predstavnicima SD Sloga i Lovačke sekcije dogovoreni su termini održavanja pojedinih manifestacija.

 

Tako će u nedjelju 3. 7. na Sportskom centru Duganja biti održana "Lovačka zabava", a 7. 7. zabavno-sportsku manifestaciju upriličit će Sportsko društvo Sloga.

U nedjelju 17. 7., također na Duganji, održat će se "Susreti Brođana i Kolibaraca 2011" , a nekoliko dana kasnije će biti organizirana "Noć sevdalinke", o čijem terminu ćemo naknadno izvijestiti.

Sve manifestacije održat će se na otvorenom, na SC Duganja, a u slučaju lošeg vremena, premjestit će se u Dom kulture. Živa muzika, piće i još ponešto bit će popratni dekor svih manifestacija.

 

Prisjetimo se kako je prošle godine bilo na "Lovačkoj zabavi".

Kolibe Online / 14. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

 

Zapis iz vremena - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Junski motivi iz zavičaja nastali zadnjih nekoliko dana u Kolibama Gornjim.

Kolibe Online /Zavičajna video radionica/14. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

<< Početak < « 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » > Kraj >>

Stranica 42 od 60
Kolibe Online, Powered by Joomla! FTP Hosting by SiteGround