Određeni termini ovogodišnjih "Susreta" PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

U okviru ovogodišnjih "Susreta Brođana" kulturno-zabavne i sportske manifestacije održat će se u Kolibama Gornjim, Novom Selu, Sijekovcu i Bosanskom Brodu. Planirano je da, kao i prošle godine, "Susreti" zahvate cijeli mjesec juli i uključe što veći broj učesnika.

Najbogatiji sadržajima mjesec juli bit će u Kolibama. Kako nas je obavijestio predsjednik MZ Kolibe Gornje Admir Mašić, na zajedničkom sastanku sa predstavnicima SD Sloga i Lovačke sekcije dogovoreni su termini održavanja pojedinih manifestacija.

 

Tako će u nedjelju 3. 7. na Sportskom centru Duganja biti održana "Lovačka zabava", a 7. 7. zabavno-sportsku manifestaciju upriličit će Sportsko društvo Sloga.

U nedjelju 17. 7., također na Duganji, održat će se "Susreti Brođana i Kolibaraca 2011" , a nekoliko dana kasnije će biti organizirana "Noć sevdalinke", o čijem terminu ćemo naknadno izvijestiti.

Sve manifestacije održat će se na otvorenom, na SC Duganja, a u slučaju lošeg vremena, premjestit će se u Dom kulture. Živa muzika, piće i još ponešto bit će popratni dekor svih manifestacija.

 

Prisjetimo se kako je prošle godine bilo na "Lovačkoj zabavi".

Kolibe Online / 14. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

 

Zapis iz vremena - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Junski motivi iz zavičaja nastali zadnjih nekoliko dana u Kolibama Gornjim.

Kolibe Online /Zavičajna video radionica/14. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Fascinantna cvijetna instalacija na Barama PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Šta sve vrijedne ruke i kolibarska kreativnost mogu uraditi od životnog ambijenta najbolje ilustrira primjer fascinantno uređene avlije i okućnice kod Nesime i Sulje Havića na Barama. Veliki broj različitih, strpljivo odgojenih botaničkih  primjeraka, harmoniziran sa kamenom i drvetom, stvara simfoniju boja i mirisa.

Kroz tri minute cvijetne video instalacije vodi vas naša kamera.

Kolibe Online / 11. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Bolnica u Slavonskom Brodu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Opća bolnica "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu mjesto je za koje su brojni Kolibarci čvrsto vezani, posebno u prijeratnom i ratnom periodu. Ovdje su se rodili valjda (skoro) svi Kolibarci koji danas imaju negdje između 20 i 40 godina, ali i neki malo stariji i mlađi.

Bolnica i "Đuro Đaković" dvije su destinacije koje su duboko urezane u prošlost stanovništva Koliba. Nažalost danas je u "Đuri" tek nekoliko Kolibaraca, a broj kolibarske djece koja se rađaju u ovoj bolnici drastično je opao, pa je tek nekoliko njih rođeno u ovoj bolnici u zadnjih desetak godina.

Kako bolnica danas izgleda, za one koji dugo nisu kročili kroz portal ove legendarne bolnice, zabilježila je kamera Kolibe Online sajta.

11. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Intermeco PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Ako nekome želite na simpatičan način prenijeti jednostavnu poruku, da mu je naprimjer završena ograda na terasi, onda to sa malo truda možete uraditi običnom kamerom i uz malo znanja oko montaže video zapisa. Uz ovaj kratki intermeco ide i zahvalnost Senadu i Hazimi za vjernost Kolibe Online sajtu, kao i za uredno i redovito sponzoriranje rada na održavanju ovog info servisa.

Sve u svemu  ograda je perfektno postavljena od strane najboljeg kolibarskog majstora Nurdina Havića, a dijasporci koji imaju slične poslove neka ga slobodno nazovu na 00387 53 991 035. Dobro njima, njemu isto tako, a za brzu vizuelnu kontrolu urađenog pobrinut će se Kolibe Online.

8. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Bosanski Brod: Oružane snage BiH i ove godine popravljaju puteve na opštini PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Nakon dosadašnjih dobrih iskustava i ranije pozitivne suradnje opština Bosanski Brod i Oružane snage BiH zajedničkim su snagama otpočeli sanaciju i popravke lokalnih makadamskih i nekategorisanih puteva na našoj opštini.

Mehanizacija OS BiH bit će uključena dvadeset i pet radnih dana na radovima, a materijalne troškove financirat će Opština Brod, što je u skladu sa Sporazumom o međusobnim obavezama na sanaciji puteva.

Odluku o angažiranju mehanizacije i resursa vojne inžinjerije donio je Ministar obrane BiH na zahtjev Opštine Brod, a projekat sanacije i popravke puteva zahvata cijelo opštinsko područje.

Kolibe Online / 4. 6. 2011.

 

Tvrđava Brod PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Tvrđava Brod barokna je pogranična tvrđava na rijeci Savi, a ujedno i spomenik nulte kategorije i znamenitost Slavonskog Broda koja čini njegovu jezgru.

U Brodu, jednom od važnih strateških i prometnih mjesta koje je kontroliralo najvažniji prijelaz na Savi prema Bosni i povezivalo glavne trgovačke putove, između 1715.-1780. godine izgrađena je velika Carska i kraljevska slavonska pogranična tvrđava Brod.

Svojim dimenzijama, ovaj je barokni fortifikacijski sklop najveća građevina svoje vrste u Hrvatskoj a među većima u Europi.

Kamera Zavičajne video radionice Kolibe Online zabilježila je kako danas izgleda ova turistička atrakcija u neposrednoj blizini Koliba.

Kolibe Online / 4. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Turističko eko-etno naselje Kraljevsko selo Kotromanićevo PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Na 20 kilometara od Doboja prema Derventi, 45 Km od granice sa Hrvatskom, na oko 1 ha imanja organizacije Rotor, smješteno je turističko etno naselje "Kraljevsko selo Kotromanićevo".

Izgrađeno je na obali rijeke Veličanke, bogatoj ribom i školjkama što svjedoči o njenoj čistoći, uklopljeno u ambijent netaknute prirode, što na glavnoj saobraćajnici od Hrvatske predstavlja pravi ambijent za tranzitni odmor, održavanje seminara, uživanje u starinskom kraljevskom ambijentu i staroj arhitekturi bosanskih kraljeva.

Kamera Kolibe Online zabilježila je nekoliko lijepih detalja.

Kolibe Online / 3. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Hasan Salčinović 1921 - 2011 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Na Gradskom mezarju u Bosanskom Brodu jučer 1. 6. ukopan je Hasan Salčinović iz Bosanskog Broda koji je u 90. godini života preminuo u Slavonskom Brodu 30. maja.

Dženazu je u prisustvu familije, prijatelja i komšija predvodio bosanskobrodski imam Sedin ef Oruč.

Video dokument sa posljednjeg ispraćaja.

Kolibe Online / 2. 6. 2011.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Zavičajna geografija II - video PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kako bi se naši korisnici lakše snalazili u pregledu zavičajnih motiva, ljudi i lokacija, i ovaj put smo potpisali mjesta i osobe.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

Gradi se Gradska tržnica u Bosanskom Brodu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Na prostoru gradskog naselja Mahala u Bosanskom Brodu gradi se respektabilan multifunkcionalni objekat Gradske tržnice. Ovaj prijeko potreban objekat donijet će višestruku korist građanima Bosanskog Broda, a izabrana lokacija gradnje osigurat će lakši i sigurniji pristup većini građana. Mali privrednici i poljoprivrednici dobit će konačno funkcionalan prostor za plasiranje svojih proizvoda, roba i usluga.

Gradnjom Gradske tržnice na ovoj lokaciji rasteretit će se često zagušena raskrsnica na samom graničnom prijelazu, a za stanovnike Mahale i Brodskog Polja od posebne je važnosti spajanje ulica 9. maj i 26. oktobar, te saniranje rupe i nekadašnje gradske deponije smeća. Na ovaj način Bosanski Brod pravi istinski razvojni iskorak. Proizvođači povrća, voća i mliječnih proizvoda iz okolnih mjesta imat će konačno adekvatan prodajni prostor, za razliku od dosadašnjeg pijačnog prostora koji se nalazi polusakriven, valjda na najnepovoljnijem mjestu u gradu.

Gradnja Gradske tržnice u Mahali donijet će i sasvim nove, povećane vrijednosti nekretnina na području ovog naselja kao i susjednih Skela. Većina građana raduje se dovršetku gradnje Gradske tržnice, ali ima i oponenata koji imaju svoje kontra rezone. Ipak, nema nikakve sumnje da su izgradnjom suvremene Gradske tržnice Bosanski Brod i svi stanovnici opštine na dobitku, dok će urbanistički gledano ovim projektom i nizom drugih koji su u toku, brodska varošica prerasti neminovno u moderan evropski gradić.

 

Intermecom vas vodimo kroz objekat Gradske tržnice u izgradnji.

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

 

Spomen obilježje stradalim žrtvama iz Koliba Gornjih PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Danas je u kabinetu načelnika opštine Bosanski Brod, Milovana Čereka održan sastanak sa predstavnicima MZ Kolibe Gornje na kome je razmatran zahtjev mještana Koliba Gornjih za izgradnju spomen obilježja kolibarskim žrtvama iz proteklog rata. Sastanku su prisustvovali načelnik opštine Milovan Čerek, zamjenik načelnika Nenad Šukurma, potpredsjednik skupštine Ranko Riđić, predsjednik Boračke organizacije Brod, Marko Vasilić i načelnica odjeljenja za prostorno uređenje Sanela Latinović. Kolibe Gornje predstavljali su Admir Mašić, predsjednik Savjeta MZ, Džemil Mehmedi i Senad Žepčan dugogodišnji inicijator izgradnje spomen obilježja i autor idejnog projekta.

Kolibarci su u zahtjevu za podizanje spomen obilježja tražili očitovanje načelnika i opštinske administracije u smislu eventualnog postojanja bilo kakvih zapreka ostvarenju ovog projekta. Predstavili su karakteristike spomen obilježja i naglasili da spomen obilježje neće sadržavati nikakvu političku poruku ili znakovlje koje bi se moglo različito tumačiti ili djelovati uvredljivo za bilo koju etničku ili ideološku grupu građana koje žive na području opštine. Takođe su istakli da je krajnje vrijeme da se kolibarskim žrtvama oda dužno poštovanje kroz podizanje dostojanstvenog spomen obilježja.

 

Kolibarci neće graditi olimpijski stadion u Londonu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Ostali bez para i posla

Kolibarci koji godinama pokušavaju naći neko zaposlenje ovih dana umjesto obećanih radnih mjesta na gradnji olimpijskog stadiona u Londonu doživjeli su neprijatno iznenađenje.

Naime petnaest radnika iz Koliba prijavilo se za rad na godinu dana u Engleskoj. Prijave je primala firma čiji je ured bio u Osijeku. Nakon što su obavili razgovore i dogovorili detalje oko novog zaposlenja Kolibarci su sedmicama uzalud očekivali obećani put autobusima za London.

Zadnjih dana postalo je jasno da od puta u London nema ništa, a poslodavac se ne javlja na telefone ureda u Osijeku. Tako su Kolibarci ostali svaki bez 180 eura koje su uplatili na ime nekakvih troškova osiguranja. Obzirom da su uz ove uplate prevareni ljudi imali i druge troškove, jasno je da je maštoviti "poslodavac" iskoristio ove ljude da lako dođe do nezakonite zarade. Po kazivanju prevarenih Kolibaraca ovom uredu prijavilo se ukupno 460 radnika iz Hrvatske i Bosne, a svi su oni ostali bez obećanog posla, ali i bez para.

Prema izjavama nekih od njih, ovaj slučaj nalazi se u fazi istrage nadležnih organa.

Kolibe Online / 1. 6. 2011.

 

Kolibe Gornje - Duganja: Sloga - Omladinac 3:1 PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Kolibarska Sloga zabilježila je još jedan uspješan prvenstveni nastup na Duganji u zadnjem kolu međuopštinske lige. Ove nedjelje uspješniji su bili od Omladinca iz Modriče i sa 3:1 dobili ovaj meč. Tako su od osam proljetnih nastupa ubilježili šestu pobjedu.

 

 

Omladinac se predstavio kao izuzetno jak protivnik, sa dobro uvezanim redovima i sjajnim pojedincima pa je utakmica bila krajnje neizvjesna, dinamična i veoma zanimljiva za gledaoce. Sloga je ipak uspjela tri šanse pretvoriti u golove, dok Omladinac nije imao previše sreće u brojnim prilikama, pa je samo jednom zatresao mrežu Kolibaraca.

 

 

 

Ponovo je trostruki strijelac za Slogu bio odlični Dženan Mašić, a ton igri Sloge cijelo vrijeme davao je neuhvatljivi i lucidni Bojan Rakić. Odbrana Sloge na čelu sa Rijadom Mašićem uspješno se nosila sa opasnim napadačima Omladinca, pa su ti elementi uz odlično postavljenu taktiku trenera Plehandžića donijeli tri nova boda Kolibarcima.

 

 

U narednu nedjelju u 17:00 na Duganji gostuje jaka ekipa Trebavca iz Vranjaka. Dobre igre Sloge i proljetna pojačanja u vidu dovođenja Bojana Rakića, Danijela Šaponjića, Brane Radovanovića i Jasmina Muratovića svakako su magnet za gledaoce, pa se očekuje brojna publika na Duganji.

 

Kolibe Online / 29. 5. 2011.

 

Svečano otvaranje džamije u Sijekovcu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Za 15. 7. o.g. predviđeno je svečano otvaranje džamije u Sijekovcu koja je porušena u ratu 1992. Godine, a koja se obnavlja nekoliko zadnjih godina.

Da bi džamija i pripadajući prostor bili završno uređeni organizatorima obnove nedostaju sredstva za koja se nadaju da će ih ipak uspjeti prikupiti od dobrotvora koji žele i mogu pomoći. Isto tako sam čin otvaranja uzrokovat će financijske izdatke koji u ovom trenutku nedostaju.

Ukoliko možete i želite pomoći da džamija u Sijekovcu spremno dočeka svečani čin proklanjavanja i da se preda vjernicima na upotrebu apelujemo da to obavezno ovih dana učinite. Svoju pomoć možete realizirati preko Fadila Pipića koji je, između ostalog, zadužen i za ovaj dio obaveza.

Njegovi telefoni su: 00387 53 612 409 (kućni BiH) 00387 53 612 132 (Ured) ili 00385 91 501 32 29 (mob. Hr)

Kolibe Online / 30. 5. 2011

 

Majske šetnje krajolikom PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook

Često se iz naše zavičajne radionice u svijet plasiraju motivi iz rodnog kraja, a neki od prizora teško su prepoznatljivi, posebno onima koji dugo nisu bili u zavičaju.

Zato smo danas potpisali pojedine lokacije, tek toliko da se zavičajna geografija ne izgubi iz sjećanja.

Pogledajte prvi dio zavičajne geografije.

Današnji video sponzorirali su Smajo Matinjanin i Fadil Idrizi.

Kolibe Online / 27. 5. 2011. 

Dim lights Embed Embed this video on your site

 

<< Početak < « 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » > Kraj >>

Stranica 42 od 59
Kolibe Online, Powered by Joomla! FTP Hosting by SiteGround