Obilježen 20. april Dan oslobođenja Bosanskog Broda u II Svjetskom ratu PDF Ispis E-mail
TwitterFacebook
Četvrtak, 20 Travanj 2017 19:50

Danas je kod Spomen kosturnice obilježen 20. april, Dan oslobođenja Bosanskog Broda u Drugom svjetskom ratu.

 

 

Položeni su vijenci i cvijeće u znak sjećanja na borce poginule u operaciji oslobođenja Bosanskog Broda prije 72 godine.

Vijence su položili predstavnici opštinskog SUBNOR-a, opštinske uprave, Skupštine opštine, Saveza udruženja boraca, Udruženja penzionera i političkih stranaka.

U ime Opštinske uprave, obratio se načelnik opštine Brod Ilija Jovičić sa riječima zahvalnosti i poštovanja prema žrtvama svjetskih ratova. „Ovo su strašna stradanja, i da nije bilo njihove žrtve i borbe, stradanja naroda bi bila još veća i pitanje je da li bi nas danas uopšte bilo. Trudimo se da obilježavamo ove značajne datume i da održimo uspomenu na sve stradale sugrađane“.

Potpredsjednik jevrejske zajednice u Doboju Dario Atijas je održao molitvu za postradale Jevreje žrtve II svjetskog rata. „Ovih dana aprila jevrejska zajednica se prisjeća žrtava holokausta. U Brodu danas nema Jevreja, to je direktan rezultat njihovog stradanja u Drugom svjetskom ratu. Svjedoci smo da danas jevrejske zajednice egzistiraju u šest gradova u Bosni i Hercegovini“, naglasio je Atijas.

 

kolibe.com / opstina-brod.net

 

 

 

 

  JP-Bookmark

Kolibe Online, Powered by Joomla!